Actualitate Politic

Obama vs. Putin, sau varianta contemporană la Reagan vs. Brejnev/Andropov

BRITAIN-G8-SUMMITTragicele evenimente de la Kiev tind să readucă în prim plan atmosfera tensionată de la începutul anilor ’80. Cu câţiva ani buni înainte ca Gorbachov să inventeze perestroika, iar comunismul să o ia la vale, înainte aşadar cu câţiva ani buni de noiembrie 1989 şi căderea Zidului Berlinului, războiul rece era întregit de unele dintre cele mai acute dispute CIA vs. KGB.
Ronald Reagan, într-un joc la limită cu cei doi lideri de la Kremlin, foştii şefi de agenţie Leonid Brejnev şi Yuri Andropov, reuşea să supravieţuiască miraculos şi unei încercări de asasinat. Asta după ce declarasare război deschis drogurilor şi luase măsuri dure împotriva sindicatelor. Lumea se zgălţâia vizibil iar scepticii previzionau a treia conflagraţie mondială.
Iată că astăzi, acea briză terifiantă a războiului revine, cu tot cu temerile aferente, la nivel planetar, iar declaraţiile antagonice ale lui Barack Obama şi Vladimir Putin întreţin această senzaţie.
Ce declară unul, ce răspunde celălalt?
Putin acuză Casa Albă că ”stabileşte obiective şi priorităţi pe care le urmează, iar cei care nu sunt cu ei, sunt împotrivă. Ăsta este principiul lor de activitate.” Acesta nu a uitat să precizeze că ceea ce s-a întâmplat la Kiev este o lovitură de stat şi un act neconstituţional. ”Ianukovici şi-a depus practic mandatul şi a acceptat toate propunerile opoziţiei. Pe străzile capitalei Ucrainei circulă în continuare mascaţi înarmaţi. Cine răspunde pentru ce se înmtâmplă acolo?”
De cealaltă parte, Barack Obama a replicat: ”Preşedintele Rusiei se pare că are o altă echipă de consilieri, sau poate interpretează diferit lucrurile. Eu nu cred că respectivele declaraţii pot prosti pe cineva.”
Virgil MOCANU    

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!