Preocupat permanent de dezvoltarea judeţului, copreşedintele PNL Giurgiu, Dumitru Beianu s-a referit şi la acele proiecte implementate de administraţia judeţeană, proiecte care aveau termen de finalizare data de 31 decembrie 2015, pentru care s-a cerut o prelungire a termenului până cel târziu la 30 iunie 2016. Însă aceste lucrări în continuare vor însemna bani de la bugetul judeţului. Mai grav e că, dacă nu se implementează proiectul, administraţia judeţeană riscă să returneze toţi banii primiţi. Asta, în vreme ce nimeni din conducerea şi executivul CJG nu spune clar cum stau lucrurile şi cât de grav poate fi dacă nu se respectă şi acest ultim termen. Ce sumă ar trebui să returneze administraţia judeţeană? Păi, toate sumele primite până la 31 decembrie. Că, ulterior, Consiliul judeţean se va îndrepta către executant nu ar trebui să liniştească fiindcă se pare că „băieţii deştepţi” care au câştigat licitaţiile, unii dintre ei, au firmele în insolvenţă ceea ce înseamnă că nu se va recupera niciun leuţ!
„Proiectele care n-au fost finalizate până la 31 decembrie 2015, în mod obligatoriu se vor finaliza până la 30 iunie 2016, dar de această dată pe banii Consiliului judeţean. Implicit, pe banii publici de care trebuie să beneficieze locuitorii judeţului Giurgiu şi este vorba de peste 10 milioane euro, sau peste 450 miliarde lei vechi, bani cu care puteam să… autorizăm toate şcolile din judeţ, sau.. dacă vreţi bani cu care am fi putut să modernizăm toate spitalele din judeţ. Asta, că tot este cea mai sensibilă temă pentru giurgiuveanul de rând, după locurile de muncă. Sau dacă vreţi să vorbim strict de municipiu, cu cei 10 milioane de euro puteam moderniza întregul cartier Ramadan”, spunea Dumitru Beianu, subliniind că asta ar trebui să constituie o temă importantă de dezbateri pentru toată lumea. Mai mult, viitorul executiv, dar şi Consiliu judeţean învestit în urma alegerilor va trebui să facă faţă, în acelaşi timp, speranţelor şi aşteptărilor justificate, de altfel, ale giurgiuvenilor, dar şi unei situaţii speciale.
Dumitru Beianu s-a referit şi la Instrucţiunea nr. 144 din 10.12.2015, fiindcă se ştie că legislaţia pentru autorităţile care folosesc fonduri europene este aceeaşi în toată ţara, inclusiv şi la Giurgiu se aplică aceeaşi legislaţie agreată de comun acord cu Uniunea Europeană.
„Acest ordin presupune încheierea unui act adiţional care spune clar că lucrările vor fi continuate din bugetul propriu. Şi mai spune că se va încheia o declaraţie de angajament care, în mod obligatoriu, a fost semnată înainte de finele anului. Aceasta are patru puncte. Am să mă refer la două dintre aceste angajamente.
Punctul 2 -„să asigur finanţarea proiectului din resurse proprii, până la data de 30 iunie 2016”, iar la punctul 4 „să fiu de acord cu rambursarea tuturor sumelor primite de la MDRAP, în cadrul Proiectului în cazul în care nu pot să realizeze obiectivele, precum şi indicatorii prevăzuţi în cererea de finanţare”.
Ce înseamnă asta? Două dintre proiecte DJ 411 şi cel de la Mănăstirea Comana au început în 2011. Este imposibil de înţeles de ce nu au fost finalizate până acum.(…) Am pierdut 10 milioane de euro şi nu găsesc niciun motiv raţional să se întâmple aşa. Si există riscul să nu se finalizeze toate lucrările din surse proprii, iar fondurile alocate de MDRAP să fie restituite. Şi vorbim de peste 30 milioane euro. Va urma, aşa cum spun oficialii judeţeni, recuperarea sumelor de la firmele executante, unele dintre ele aflate în insolvenţă”, a conchis Dumitru Beianu.
Discuţiile pe marginea sumelor care vor greva bugetul judeţului în 2016, cu aceste cheltuieli „neprevăzute” au fost începute de consilierul judeţean Mihnea Boerescu, în luna decembrie când pe ordinea de zi prezentată consilierilor judeţeni au fost introduce proiecte ce vizau prelungirea termenului de execuţie până la 30 iunie 2016, cu suportarea sumelor din bugetul propriu. În loc să creeze un cadru propice dezbaterilor, preşedintele CJG a ales să ascundă adevărul şi să invoce motivaţii fără suport.
Vom reveni cu privire la acest subiect de interes pentru giurgiuveni!
Mariana Mitroi