Actualitate Educație Eveniment Important La zi Social

Campanie de succes: "Donează sânge! Fii eroul orașului Giurgiu!"

Acesta este si este mesajul transmis de Sindicatul “Solidaritatea Sanitară” Giurgiu și Centrul de Transfuzie Sanguină marti, 20 noiembrie, in cadrul campaniei “Donează sânge! Fii eroul orașului Giurgiu!” Campania porneste de la statisticile conform carora doar 2% dintre romani doneaza sange. Prin aceasta campanie se doreste sprijinirea victimelor accidentelor, bolnavilor care fac operatii dificile, pacientilor care fac tratament impotriva cancerului.
Inca de la prima ora a diminetii, “eroii” nu au intarziat sa apara la Centrul judetean de Transfuzie Sanguină. Inarmati cu multa rabdare, dar si cu dorinta de a fi solidari cu semenii lor care au nevoie de sange.
Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă şi permanentă de sânge şi de preparate sanguine. Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin, de solidaritate şi iniţiativă cetăţenească faţă de pacienţii aflaţi în situaţii de criză, organizatorii au lansat aceasta campanie si la Giurgiu.
“Ne dorim ca oamenii cărora ne adresăm să realizeze cât de importantă este donarea periodică, atât pentru ei, cât şi pentru cei ale căror vieţi depind de sângele donat şi încercăm să generăm un comportament constant în sensul donării de sânge. Este nevoie de o donare regulatã de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadã de timp limitatã. Din cauza faptului cã sângele este perisabil, este nevoie de donãri constante pentru a dispune de sânge oricând si oriunde este nevoie. Recoltarea de sânge se face în conditii stricte de sigurantã, de cãtre personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril si de unicã folosintã, deci nu prezintã risc de îmbolnãvire”, a declarat dr. Georgeta Costanda, directorul Centrului judetean de Transfuzie Sanguină.
Fiind insotit de colegi de la Spitalul judetean, Bogdan Vasilescu, presedintele Sindicatului Judetean “Solidaritatea Sanitara” Giurgiu, unul dintre organizatorii campaniei ne-a marturisit ca “in meseria noastra, luăm zilnic contact cu cazuri ale unor persoane care necesită transfuzii de sânge, fie în regim de urgenţă, fie în mod repetat, pe o perioadă mai lungă de timp şi suntem conştienţi de situaţia dramatică care există în spitale. Tocmai de aceea, ne dorim să ajutăm oamenii să conştientizeze că nu este suficient să doneze numai în cazul unor calamităţi sau în cazul în care cineva drag este în suferinţă. Nevoia de sânge este constantă. Campania noastră nu este numai o campanie de donare de sânge, ci şi de informare şi responsabilizare sociala”.
Specialistii Centrului judetean le-au explicat “eroilor” zilei faptul ca donarea de sânge contribuie, în mod benefic, asupra stării de sănătate a organismului.  Donarea de sânge este inofensivă sută la sută şi nu poți contacta boli sau alte infecții, deoarece se utilizează un ac steril şi de unică folosinţă pentru fiecare donare. De altfel, inainte de recoltarea sângelui, donatorului i se vor adresa câteva întrebări legate de starea de sănătate şi i se va face un mic examen medical – temperatură, puls, tensiune. In plus, rezultatele testelor de laborator rămân confidenţiale. Donatorii sunt în drept să afle rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare. Asigurarea calităţii rezervelor de sânge se face printr-un proces ce presupune testări minuțioase, procesare, etichetare și stocare cu deosebită atenție, şi un control riguros al calităţii.
Zilnic, mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ne gândim să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situație limită. De fapt, nevoia de sânge este una constantă si nu trebuie sa uitam asta. 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!