Economic La zi

Ce s-a întâmplat în Vama Giurgiu pe tot parcursul anului trecut?

vama giurgiuDacă suntem la început de an, atunci aflăm „veşti” despre 2013. Este vorba, mai cu seamă, despre bilanţurile activităţii desfăşurate de cei din instituţiile giurgiuvene. După Jandarmerie, şi cei de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră au făcut şi prezentat, recent, bilanţul lor.
Astfel, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră ne anunţă, printre altele, care a fost traficul general de persoane şi mijloace de transport prin vama Giurgiu, în 2013, dar aflăm şi despre fapte ilegale constatate la frontieră, cum am stat anul trecut la capitolul migraţiune ilegală, contrabandă, trafic cu maşini, cu arme şi muniţie sau dacă şi câte cazuri de braconaj s-au înregistrat la noi.
În ceea ce priveşte traficul, în 2013, au tranzitat vama 3.700.000 de persoane. 1,8 milioane de oameni au ieşit din ţară, iar restul au intrat. Au tranzitat vama 1.400.000 de autovehicule, anul trecut.
Tot în 2013, în ceea ce priveşte faptele ilegale constatate la frontieră, au fost înregistrate peste 4.800 de astfel de cazuri şi au fost date aproape 3.500 de amenzi, în valoare totală de aproape 440.000 lei.
Migraţia ilegală
Anul trecut, fenomenul migraţionist la graniţa cu Bulgaria, în zona de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu  s-a caracterizat în perioada 01.01-31.12.2013, în special prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate, majoritatea fiind documente emise de statele U.E. (Grecia, Franţa, Bulgaria, România, Cehia, Slovacia), de către cetăţeni din Afganistan, Iran, Siria, Turcia, Pakistan sau de către cetăţenii români.
Astfel, poliţiştii de frontieră au depistat 87 de fapte ilegale în care au fost implicate 193 de persoane.
60 de cazuri au fost cu documente false, iar restul de 27 de cazuri s-au înregistrat prin trecerea ilegală a frontierei de stat. Din cele 27 de cazuri de treceri ilegale, 15 au fost cu persoane ascunse în mijloace de transport şi 12 au fost înregistrate la „frontiera verde”.
Contrabandă
În anul 2013, au fost constatate 103 infracţiuni de natură economico-financiară, contrabandă, fraudă vamală şi de încălcarea a dreptului de proprietate intelectuală. Pe linia traficului de ţigări au fost înregistrate 35 de cazuri în care au fost implicate 37 de persoane şi în urma cărora au fost confiscate aproape 630.000 de ţigarete şi 14.326,435 kg tutun vrac, acestea fiind descoperite atât în punctele de trecere a frontierei cât şi pe căile de comunicaţii.
Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală este o linie de muncă prioritară pentru poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, în cursul anului 2013 înregistrându-se 42 de infracţiuni în urma cărora au fost reţinute 54.364 diverse textile (treninguri, tricouri, blugi etc.), 1.719 perechi de încălţăminte şi 8.885 produse cosmetice şi de parfumerie.
Traficul cu autoturisme furate
Acţiunile derulate pentru combaterea traficului internaţional cu autoturisme furate au avut ca rezultat ridicarea în vederea indisponibilizării a 21 de autovehicule, dintre care 15 autoturisme şi 6 automarfare.
Traficul cu arme şi muniţii
Pe linia traficului cu armament, muniţii şi explozibili, în cursul anului 2013, au fost descoperite 216 arme neletale, 10.386 cartuşe şi 2.531,4 kg materiale pirotehnice, toate deţinute fără documentele legale necesare.
Braconaj
În conformitate cu prevederile art. 40 al. 1 din OUG 105/2001 privind frontiera de stat a României, încă din primele zile ale anului 2013 s-a demarat activitatea de eliberare a avizelor privind pescuitul recreativ – sportiv în baza permiselor emise de A.N.P.A.
În domeniul prevenirii şi combaterii braconajului, în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu au constatat 484 infracţiuni pe linia braconajului, dintre care 480 infracţiuni de braconaj piscicol şi 4 infracţiuni pe linia braconajului cinegetic.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!