Actualitate Anunțuri

CE TREBUIE SĂ FACEM DACĂ LA ROBINET CURGE APĂ TULBURE?

  • De ce uneori apa este tulbure?

De cele mai multe ori, în urma unei avarii, la repornirea pompelor ce asigură transportul şi presiunea apei în conducte, particulele aflate în suspensie în apa potabilă, care in timp se depun pe peretii conductelor, sunt antrenate şi apa poate deveni uşor tulbure.

Trebuie ştiut că aceste suspensii sunt de fapt aglomerări de particule foarte fine, oxidate, care se regăsesc în mod normal în conductele cu apă potabilă, dar nu pot fi individualizate cu ochiul liber. Ele devin vizibile atunci când apa din conducte este antrenată brusc, îndeosebi la oprirea si repornirea bruscă a pompelor, datorată şocurilor electrice imprevizibile, atunci când nu mai poate fi respectat protocolul normal de repornire a pompării apei.

  • Cum trebuie să fie o apă de calitate?

O apă de  calitate  este incoloră, inodoră şi fără gust. Dacă  apa  are  miros  se datorează prezenţei hidrogenului sulfurat în 99 % din cazuri. Dacă lichidul atât de necesar vieţii are gust, acesta este un prim indiciu  ce  arată o concentraţie ridicată de săruri dizolvate iar dacă apa pentru consum este tulbure, înseamnă că trebuie verificat gradul de turbiditate* a apei.

(*Turbiditatea caracterizează gradul de impuritate, de lipsă de limpezime și de transparenţă a apei sau a altui lichid. Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate.)

  • Ce trebuie să facem dacă la robinet curge apă tulbure?

În anumite situații (defecţiuni la stația de tratare, spargeri de conducte, alte avarii, lucrări planificate) apa de la robinet poate avea o turbiditate crescută. În aceste situații este recomandat să nu se folosească apa pentru băut şi după ce s-a remediat problema, să se facă spălarea conductelor interioare ale locuinţei, lăsând ca apa de la robinete să curgă o perioadă foarte scurtă de timp .

Mai trebuie ştiut că, după oprirea şi repornirea alimentării cu apă, adeseori apa tulbure de la robinet se poate datora impurităţilor aflate în instalaţiile interioare ale locuinţelor, îndeosebi la ansamblurile de blocuri.

MAI MULTE AMĂNUNTE DESPRE TURBIDITATE

Turbiditatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai apei potabile și se datorează prezenței în apă a unor particule (impurități) de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie și care nu sedimentează (nu se se depun) în timp.

  • Turbiditatea pentru un lichid este precum fumul pentru aer. Impuritățile care produc turbiditatea sunt foarte fine și nu pot fi individualizate cu ochiul liber. Ele rămân dispersate în volumul de lichid. Astfel lichidele ne par neclare și nu pot fi străbătute cu privirea.
  • Este important să nu confundăm turbiditatea cu un al alt parametru: culoarea apei. Spre deosebire de turbiditate, unde particulele rămân solide, culoarea apei se datorează unor substanțe dizolvate în apă.
  • Limitele acceptate ale turbidității din apa potabilă

În România nivelul de turbiditate este prevăzut de Legea 458/2002 la maximum 5 UNT (Unități Nefelometrice de Turbiditate), cu specificația că apa trebuie să aibă maximum 1 UNT înainte de a intra în procesul de dezinfecție / Legea română este în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la turbiditatea apei potabile.

APA SERVICE SA Giurgiu vă pune la dispoziţie, cel puţin de două ori pe săptămână, buletine de analiză a apei potabile, din care puteţi afla, printre alţi parametri, şi turbiditatea apei.

Buletinele de analiză pot fi accesate pe site-ul societăţii    apagiurgiu.ro la capitolul CALITATEA APEI.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!