Actualitate

Cine este vinovat de atentatul la adresa sănătăţii şi a viitorului naţiunii noastre?!

 

liliana ciobanuRomânii simt pe propria piele că Guvernul tehnocrat, cerut în stradă pentru o iluzorie curăţenie politică, nu le-a adus beneficiile sperate. Ba chiar aş putea spune că activitatea Guvernului actual este mult mai jalnică decât a celor politice anterioare! Patru luni de gafe, patru luni de lipsă de decizii, patru luni de stagnare, în care tot ce au făcut tehnocraţii a fost să aplice deciziile luate de fostul Executiv! Şi atât!

Degringolada este generală, iar miniştri tehnocraţi sunt depăşiţi! Aşa se face că ministra finanţelor şi-a permis să-i jignească pe români cum că, nota bene, ar câştiga prea mult faţă de cât lucrează, iar ministrul Sănătăţii a fost total dezorientat după criza din Argeş, nici acum neavând habar de ce ne mor bebeluşii cu zile. Nici ministrul Agriculturii nu se lasă mai prejos, activitatea sa fiind caracterizată de dese răzgândiri şi puţine decizii orientate spre îmbunătăţirea condiţiilor agricultorilor!

În opinia mea, singura persoană care ar trebui să aibă imunitate în România ar trebui să fie producătorul! Mă refer la acel om care trudeşte de dimineaţa până seara şi şapte zile pe săptămână să facă un leu şi să-şi plătească din el impozitele datorate statului, salariile altor persoane şi toate celelalte contribuţii prevăzute de lege. Acest om, Măria Sa Producătorul, ar trebui să fie entitatea cea mai protejată de derapajele legilor, de cerbicia instituţiilor în permanentă goană după bani şi mai ales de excesul de zel al organele de control.

Din păcate, în ultimii ani am asistat neputincioşi la asasinarea teoretică şi practică, financiară şi morală, a producătorilor români! Acestea nu sunt vorbe mari, doar realităţi! Prin toate pârghiile şi măsurile luate, statul român a contribuit direct la  scoaterea producătorilor agricoli de pe piaţa autohtonă, pentru a lăsa loc şi spaţiu de manevră marilor retaileri şi a favoriza creşterea importurilor. De altfel, datele oficiale ale anului 2015 indică deficitul comercial înregistrat de România, cu doar 32 de miliarde de euro exporturi şi 36 de miliarde de euro importuri!

Nu spun, Doamne fereşte, că este rău să avem pe piaţa românească produse din import, e firesc să fie aşa, este piaţă concurenţială şi nu ne mai putem întoarce în trecut. Spun însă că nu este bine să avem produse de import de proastă calitate, şi la preţuri nu tocmai corecte, comparativ cu produsele româneşti, care îşi fac din ce în ce mai greu loc pe piaţă.

În ultimele săptămâni, Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, în care sunt membru, a găzduit o serie de întâlniri ale factorilor decizionali ai statului cu reprezentanţii Hipermarketurilor, reprezentaţi de faimoase case de avocatură şi asociaţii cu nume pompoase, precum şi producătorii noştri din industria agro-alimentară, fermieri şi asociaţiile micilor producători. În cadrul discuţiilor au avut loc şi serii de prezentare a unor aşa-zise produse alimentare consumate de români, dar a căror compoziţie este generatoare de frisoane! Am văzut astfel crenvurşti frumos ambalaţi şi inscripţionaţi cu reclama „Recomandat minorilor”, deoarece ar avea proteine, însă la conţinut ni se spune ca au piele de pui, arome, glutamat de sodiu,emulgatori, etc., tot ce vrei practic, în afară de carne! Întrebarea mea a fost unde sunt acele proteine, dacă produsul este recomandat copiilor, din moment ce numai carnea nu se regăseşte în conţinut??!! Am văzut, un alt exemplu, parizer preparat din premixuri cu arome de carne, brânză feta care este de fapt „produs alimentar cu gust de brânză”, şi multe alte produse despre care este cel puţin ciudat că există şi sunt comercializate în România europeană a anului 2016! Această listă poate continua şi la alte produse alimentare, să nu mai vorbesc despre produsele de panificaţie vândute in Hipermarketuri ca „produs proaspăt”, dar nimeni nu le spune românilor că produsele respective nu sunt „proaspăt scoase din cuptor!”. Ci în realitate sunt congelate şi au un termen de valabilitate de minim şase luni!!! Cum să denumeşti produs proaspăt un produs congelat??? Este o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor, ştiut fiind şi faptul că poporul nostru nu are vocaţia de bun cunoscător al drepturilor consumatorilor…Să nu mai amintesc de bananele „produse” în România!!! Oare unde-or creşte?…

În tot acest timp, în care produsele amintite sunt vândute fără nici un control în marile magazine, fermierul şi producătorul român este hăituit şi urmărit ca un infractor, de toate instituţiile care ar trebui să-l sprijine, să-l îndrume, să-l ajute şi să-l ocrotească în activitatea sa generatoare de plus valoare, locuri de muncă, taxe şi impozite la stat, într-un cuvânt dezvoltare! Toţi factorii responsabili de distrugerea fermierilor şi a producătorilor români recunosc aceste adevăruri, dar nimeni nu face nimic să rezolve situaţia!…

Personal, am propus conducerii ANSVSA să emită un ordin prin care să „oblige” într-un fel sau altul ca astfel de produse false comercializate pe  piaţa românească să fie aşezate unde le este locul, respectiv pe rafturile de…Detergenţi, deoarece nu poţi să-ţi baţi joc de consumator şi să-l păcăleşti să cumpere astfel de anomalii ca fiind „alimentare”…

De câţiva ani ne plângem constant şi nu prea avem reacţii în faţa apariţiei a tot soiul de boli ciudate, afecţiuni noi şi greu de tratat, apărute mai ales în rândul copiilor! Ocupăm locuri fruntaşe în Europa la capitolul obezitate, chiar şi la minori, suntem chinuiţi de o serie de afecţiuni ciudate şi dureri inexplicabile, dar, repet, nimeni nu face nimic şi nimeni nu ia nici o măsură! Mai mult, responsabilii statului se uită către Uniunea Europeană şi încearcă să le spună „proştilor” de români că aşa ni s-a impus! Cum ni s-a impus, în ce fel, este o nebuloasă totală! Nu e nimic clar!… Avem însă şi români care circulă mult şi milioane care trăiesc în ţările din UE, iar ei pot confirma că alte state nu permit asemenea importuri impuse cu de-a sila pe rafturile lor! Întrebarea legitimă este cine şi cum a „negociat” cu Uniunea Europeană sănătatea noastră, producţia noastră şi soarta fermierilor noştri! Şi mai ales de ce în acest mod, în urma căruia suferim cu toţii, deopotrivă! Ne rămâne doar speranţa că vinovaţii pentru acest atentat la adresa sănătăţii şi a viitorului naţiunii noastre vor fi, într-o zi, traşi la răspundere şi vor plăti!

Deputat PSRO Giurgiu,                       4 martie 2016

LILIANA CIOBANU

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!