Actualitate Comunicate Educație

Colegiul Național „Ion Maiorescu”, școală-pilot-media în cadrul programului de intervenție educațională

Colegiul Național „Ion Maiorescu” este singura unitate de învățământ din județul Giurgiu ce a devenit școală-pilot-media în cadrul programului de intervenție educațională în domeniul educației media inițiat, la începutul acestui an, de Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pentru că 28 septembrie este Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație (cf UNESCO), în cadrul orelor de infuzare a elementelor de educație media se va aborda dreptul de a avea acces la informațiile de interes public, drept foarte important în contextul actual al pandemiei de COVID-19, când informarea corectă, din surse sigure, este esențială. Într-o societate democratică, accesul la informațiile de interes public este parte integrantă a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.
În cadrul programului-pilot, la sfârșitul anului școlar anterior a fost abordată o temă provocatoare, „Teoriile conspirației, o capcană pe care o putem evita”, relevantă pentru înțelegerea rolului mass-media și pentru analiza critic-relexivă a informațiilor și a conținuturilor pentru demontarea acestor teorii. Evident că s-au ales drept punct de plecare a analizei contextul pandemic și teorii ale conspirației asociate acestuia.
Programul-pilot „Educație media” se adresează elevilor de liceu, iar profesorii de limba și literatura română implicați urmează cursuri de formare a competențelor specifice, necesare în procesul de învățare centrat pe elev.
Programul se înscrie în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt formulate într-o serie de documente, de exemplu în „Mass-media europeană în deceniul digital: plan de acțiune pentru sprijinirea redresării și a transformării.: „Educația în domeniul mass-mediei ar trebui integrată în programele școlare pentru a le permite copiilor să utilizeze în mod responsabil serviciile de mass-media și să fie mai bine pregătiți să facă față amenințărilor impuse de violența și dezinformarea din online.”
Pentru elevi avantajele educației media sunt importante: stimularea gândirii critice și, prin lucrul în echipă, încurajarea schimbului de idei, a ascultării active, a cooperării. În acest mod se dezvoltă, de fapt, abilitățile de cetățenie activă.
Prin educație media, elevii vor deveni atât consumatori avizați de media, cât și producători responsabili de conținut, într-o lume în care sunt expuși continuu la informații, la mesaje cu conținut media.

prof. Elisabeta Ciulacu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!