130 de romani cu diferite forme de cancer mor zilnic! Multi dintre ei cu sanse reale de vindecare sau supravietuire! Cine raspunde pentru aceste decese? Cine se face vinovat de lipsa strategiilor si a politicilor sanitare in Romania? Pe cine vom actiona in judecata din multitudinea institutiilor si a persoanelor responsabile pentru acest dezastru din sistemul public de sanatate? Multe intrebari fara raspuns, inca!
Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita (ABCH) Giurgiu militeaza de ani buni si pentru drepturile pacientilor diagnosticati cu cancer. De-a lungul anilor a oferit participantilor (pacienti, voluntari, apartinatori), informatiile medicale necesare in lupta cu aceasta maladie precum si pasii legali de urmat, pentru obtinerea accesului la investigatii si tratamente.
Pe langa lipsurile si nevoile identificate la nivel national, problemele la nivelul judetului sunt urmatoarele:
Lipsa medicilor oncologi. Viața unui giurgiuvean bolnav de cancer atarna de un singur fir de ata sau în cazul judetului Giurgiu, de un singur medic specialist care poate raspunde nevoilor tuturor pacientilor. Intreaga tara duce o lipsa acuta de medici oncologi, iar acest lucru se resimte si la nivelul judetului Giurgiu. Spitalul Judetean nu poate pune la dispozitia cetatenilor decat un singur medic dr. Florin Onisim care are in grija mii de bolnavi. Este practic imposibil – fizic – sa aiba grija de toti pacientii arondati cabinetului ambulator (de zi). De aceea este mai mult decat necesara transformarea acestui cabinet in sectie de oncologie, o sectie distincta in cadrul Spitalului judetean, unde pacientii ar beneficia de o paleta mai larga de servicii medicale. Sacrificiul si volunariatul facut de dr. Onisim pentru pacienti sunt cunoscute si de pacienti si de conducerea spitalului, practic dumnealui consultand un numar mult mai mare de bolnavi zilnic, decat normele impuse de legislatia in vigoare.
Demersurile reprezentantilor Spitalului Judetean si ai ABCH Giurgiu pentru recrutarea a cel putin un medic oncolog nu au avut succesul scontat. Insa, demersurile vor continua pana cand oferta postului de oncolog, va devein atractiva.
In concluzie: ABCH Gr impreuna cu Spitalul Judetean vor face toate demersurile posibile, in rezolvarea situatiei pentru buna functionare a ambulatoriului de oncologie si imbunatatirea serviciilor ce vin in sprijinul pacientilor .
Impreuna cu FederatiaAsociatiilor Bolnavilor de Cancer, vom apela la toate organismele statului, locale si nationale in rezolvarea acestei situatii:Consiliul Judetean Giurgiu, Ministerul Sanatatii, Comisiile de Sanatate din Senat si Camera deputatilor.
***
Cateva date statistice si probleme de sistem prezentate la Conferinta Nationala Federatiei Asociatiilor Bolnavi de cancer din Romania:
– 75% dintre romani spun ca dureaza prea mult pana cand un medicament nou descoperit apare pe piata din Romania
– 45% dintre romani spun ca un diagnostic de cancer duce intotdeauna la deces
– 68% dintre romani considera ca statul roman nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer
– cel mai important aliat in lupta cu cancerul: familia (46,3%), medicamentele si tehnologiile noi (30,1%), medicii (16,5%)
– 89,8% dintre pacientii cu cancer se declara multumiti de medicul oncolog curant
.
știre anterioară
știre următoare