Cultură La zi

"Copacii mor în picioare" sau cum se încăpăţânează cei de la Teatrul din Giurgiu să facă artă

_DSC0238Având un buget cu 15 % mai mic decât în 2013 când, oricum, era mai mic cu 40% faţă de 2012, conducerea Teatrului „Tudor Vianu” continuă, cu încăpăţânare şi pasiune- demne de întreaga admiraţie, să facă eforturi pentru ca giurgiuvenii să se îmbogăţească spiritual.
Ce-i drept, chiar dacă oamenii din urbea noastră nu prea se înghesuie la spectacolele de teatru, măcar aceia, puţini dar buni, care vor să meargă la spectacole să o poată face. Cu bani puţini, deci, însă cu ambiţie şi dăruire, la teatru este în lucru o nouă premieră, iar săptămâna aceasta, vor fi jucate două piese pe care dacă nu le-aţi văzut, sunteţi aşteptaţi să le vizionaţi.
După premiera de săptămâna trecută, „Secretul atomic”, luni, 10 martie, a început lucrul la cea de-a 31-a premieră din ultimii ani, de când la cârma instituţiei de cultură se află Mircea M. Ionescu, şi a 29-a premieră românească din aceeaşi perioadă. Este vorba despre o piesă pentru copii, „Păcală şi Tândală”, cu actorii Vasile Toma şi Gabriela Munteanu.
Luni, 10 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Mircea M. Ionescu a anunţat că este vorba despre o prelucrare a mai multor poveşti despre cele două personaje. La întâlnirea cu jurnaliştii locali au venit şi cei doi îndrăgiţi actori.
Gabriela Munteanu ne-a anunţat că spectacolul va fi unul dinamic, cu multe cântece şi voie bună. La rândul său, Vasile Toma a spus că îşi doreşte o piesă minunată pentru copiii giurgiuveni şi că ne-ar putea dezvălui mai multe abia după câteva repetiţii.
Aşa cum i-a obişnuit pe prietenii săi din presă, directorul Mircea M. Ionescu l-a adus şi pe regizorul piesei „Păcală şi Tândală”, renumit actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Radu Ghilaş._DSC0249
„Premiera piesei va avea loc pe 28 martie. Lucrez cu doi actori minunaţi care sper să se descurce, mă bazez mult pe umorul lor personal. Textul este interesant, axat pe multă mişcare scenică şi mult cântec, va fi un spectacol interesant cu mult rustic. Mă bazez nu atât pe păpuşi, cât pe interpretarea celor doi actori”, a spus Radu Ghilaş.
Până la premieră, două spectacole- săptămâna aceasta
Până la premiera piesei pentru copii, adulţii sunt aşteptaţi la Teatrul „Tudor Vianu”, marţi, 11 martie, la piesa „Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi”. Reprezentaţia va avea loc de la ora 19.00.
„Comedia <<Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi>> a reprezentat teatrul românesc în noiembrie, anul trecut, la Zilele Culturii Române în Bulgaria. Piesa a luat un mare premiu al juriului la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Studio de la Piteşti pentru rolul actorului interpretat de Ion Haiduc. Piesa a fost jucată şi la Buzău, la Teatrul Nottara, cu sala plină, dar care, la Giurgiu, nu s-a jucat decât de 2 ori”, a spus autorul textului, Mircea M. Ionescu, anunţând, de altfel, că spectacolul ar putea să fie jucat şi la New York, la Institutul Cultural Român._DSC0258
Legat de reprezentaţia de marţi seară, Mircea M. Ionescu a anunţat că un prieten al instituţiei de cultură, liberalul Dumitru Beianu a cumpărat 100 de bilete pe care le va da iubitorilor de teatru care nu îşi permit să le achiziţioneze. „Îi mulţumesc şi aştept şi alţi oameni să facă asemenea gesturi care să îmbogăţească spiritual giurgiuvenii şi să întreţină flacăra teatrului de aici, să nu se înece în Dunăre, într-o criză absolut galopantă”, a spus directorul Teatrului „Tudor Vianu”.
După spectacolul de marţi care se adresează celor mari, vineri, 14 martie, de la ora 10.30, elevii din clasele I-IV sunt aşteptaţi să vadă piesa în versuri „Barbă Roşie”, scrisă de dramaturgul giurgiuvean Mircea Dem Rădulescu şi montată prima oară de regretatul Vili Perveli Nikolov. Personajele sunt interpretate de actorii giurgiuveni Giulia Ionescu, Vasile Toma şi Gabriela Munteanu.
Cătălina Sfetcu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!