Actualitate

Coronavirusul este o prioritate la nivelul Guvernului PNL şi toate măsurile luate deja şi cele care urmează dovedesc acest lucru

Coronavirusul este o prioritate la nivelul Guvernului PNL şi toate măsurile luate deja şi cele care urmează dovedesc acest lucru.

În contextul înmulţirii cazurilor diagnosticate cu noul Coronavirus (COVID 19) în Europa, există constituit un comitet intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor care ţine permanent legătura cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.

Încă din data de 22 ianuarie. medici specialiști infecționiști și epidemiologi au fost cooptați în grupul interministerial constituit sub coordonarea miniștrilor Sănătății, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Transporturilor și Comunicațiilor.

Înainte de a fi demis de parlamentarii lui Dragnea, pe data de 4 februarie, Guvernul Orban a fost prevăzător, adoptând OUG pentru constituirea de stocuri de urgență medicală, “de tipul risc de epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple”.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie în zonele de risc, şi recomandă cu tărie respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus).

Ministerul Sănătății asigură personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe şi unități sanitare. Măsurile sunt valabile la toate punctele de frontieră terestre, cât și la cele maritime/ fluviale și aeriene.

Pasagerii care vin din zonele de risc sunt preluaţi de personalul medical al direcţiilor de sănătate, le este verificată starea de sănătate şi sunt supuse unui chestionar amănunţit. Toți românii care se întorc în ţară din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului – Lombardia și Veneto – vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Guvernul transmite că România are suficiente locuri pentru a plasa oameni în carantină, chiar și în cazul în care numărul acestora va crește. Totodată, Executivul a cerut tuturor prefecturilor din țară să identifice locații pentru carantină, pentru a pregăti orice situație critică. În prezent, România dispune de 3559 de locuri în centre de carantină în toată țara.

Persoanele plasate în carantină sunt izolate testate atât la momentul introducerii cât și la ieșirea din carantină. Sunt asigurate câteva sute de locuri în unități medicale specializate unde pot fi găzduiți pacienți, plus 90 de locuri în secțiile de terapie intensivă din spitalele de boli infecțioase.

La nivelul Ministerului de Interne au loc şedinţe ale comitetului tehnic care gestionează măsurile pentru prevenirea coronavirusului, de unde vom primi periodic informări.

În acelaşi context, al riscului de îmbolnăviri cu noul virus, Ministerul Educaţiei a trimis o notă către toate şcolile, să se evite deplasările cu copiii în excursii în zonele de risc.

Ministerul Sănătății va extinde în perioada următoare campania de informare a populației privind infecția cu noul Coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va elabora un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române. De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat că se va pune la dispoziţia populaţiei un număr TELverde, pentru a comunica pe subiect şi pentru ca toţi cei interesaţi să primească informaţii din sursă autorizată şi competentă.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!