Actualitate Economic

Precizări importante despre asigurarea OBLIGATORIE a locuinței

Potrivit legislației în vigoare, asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale -polița PAD- este obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe.

Asigurarea obligatorie se referă la daunele cauzate de cutremure de pământ, alunecări de teren și indundații.

Contractul de asigurare se încheie cu o societate de asigurare/reasigurare, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, numită „Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID). Contractul poate fi încheiat fie direct cu această societate, fie indirect, prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.

În privința valorii poliței PAD, aceasta variază în funcție de tipul de locuință:

  • pentru construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 20.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 20 de euro;
  • pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 10.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 10 euro.

Important de menționat este faptul că asigurarea acoperă doar daunele produse locuințelor, nu și pe cele produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurilor din interiorul locuinței.

Perioada de valabilitate a PAD, denumită și perioada de asigurare, este intervalul de timp în care PAID preia răspunderea pentru consecințele producerii unui eveniment asigurat. Perioada de asigurare obligatorie a locuințelor este de un an calendaristic.

În cazul în care polița PAD nu este încheiată, proprietarii de locuințe riscă o amendă între 100 și 500 de lei.

Cei care vor să își asigure locuințele și de alte riscuri care nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie pot încheia o asigurare facultativă. Aceasta din urmă asigură inclusiv bunurile din casă în caz de inundații provocate de alți vecini din bloc sau de defecțiuni ale sistemelor de apă, incendii, vandalism și altele.

În cazul producerii unor incidente prevăzute în asigurarea facultativă, proprietarii vor fi despăgubiți întâi prin asigurarea obligatorie și apoi prin cea facultativă.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!