Economic Social

Creşte impozitul pe apartamentul obişnuit

blocuri-iasiDin 2015, impozitul va creşte pentru toate apartamentele din blocurile cu peste trei etaje/minimum opt apartamente. E adevărat, creşterea în cauză este una mai degrabă modică.
Impozitul se majorează, de asemenea, şi în cazul locuinţelor din clădirile vechi, clădiri construite cu minimum 30 de ani în urmă, dar este redus – totul, repetăm, începând cu 2015 – în cazul locuinţelor spaţioase, mai mari de 150 metri pătraţi.
Toate aceste modificări rezultă din ultima formă a noului proiect al Codului Fiscal. Acesta menţine prevederea că pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii, valoarea impozabilă fiind determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate – exprimată în metri pătraţi –  cu o anumită sumă fixă şi un coeficient de corecţie stabilit în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea.
Pentru o locuinţă obişnuită, însă, dintr-un bloc cu mai mult de opt apartamente corespunzând unuia cu mai mult de trei nivele, coeficientul de corecţie este redus cu 0,1%.
Eliminarea acestei menţiuni presupune că fiecare familie care locuieşte într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje şi opt locuinţe va plăti, de anul viitor, cu până la 10 lei mai mult. Suma totală pe care administraţia statului o va colecta astfel suplimentar  se ridică la câteva zeci de milioane de lei, în România fiind locuite aproximativ 3,6 milioane de apartamente.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!