Actualitate

Crucea Roşie Română: 139 de ani de istorie şi activitate umanitară

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte 1crucea rosie giurgiu39 de ani de istorie şi activitate umanitară. Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roşie Română se Sărbătorim astăzi nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabile persoane. Primul sediu al organizaţiei a fost deschis în Spitalul Colțea din București, de un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de înfiinţare al Crucii Roşii Române.

Istoria Crucii Roşii Române s-a împletit cu istoria ţării noastre. An de an, Crucea Roşie Română a venit în sprijinul comunităţilor vulnerabile adaptându-şi răspunsul la nevoile acestora, a trăit alături de populaţia ţării greutăţile războiului, confuzia tranziţiei dintre diferite regimuri şi a contribuit la efortul de refacere a comunităţilor din zonele afectate de dezastre naturale.

Numai anul trecut, Crucea Roşie Română a sprijinit 272 968 de familii și persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi rechizite. Deși anul trecut, România nu a fost afectată de dezastre semnificative, totuşi Crucea Roşie Română a avut 139 de intervenţii în situaţii de urgenţă precum incendii, caniculă, înzăpezire sau alunecări de teren, 30 635 de persoane beneficiind de sprijin material. Mai mult de 30 000 de persoane localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregătire pentru a şti cum să acționeze în caz de dezastre. Peste 20 000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor de bază. Donarea de sânge voluntară şi neremunerată s-a situat, de asemenea în atenţia noastră, astfel 3 807 persoane au donat sânge. La nivel naţional s-au derulat 179 de programe şi proiecte sociale şi 205 de proiecte şi campanii de educaţie pentru sănătate. Prin serviciul „Căutări persoane” am soluționat 226 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Promovarea valorilor umanitare, activitate specifică Crucii Roşii, s-a materializat prin acţiuni de informare adresate tinerilor, astfel peste 4 000 dintre aceştia ştiu mai mult despre toleranţă, respect şi umanitate.

Ca în fiecare an, voluntarii filialelor din toată ţara vor sărbători cei 139 de ani de activitate umanitară prin muncă: vor asigura sprijin persoanelor vulnerabile. Totodată, voluntarii Crucii Roşii vor participa la diferite activităţi destinate marcării acestui eveniment: demonstraţii stradale de prim ajutor, expoziţii de fotografie, jocuri şi concursuri pentru copii, spectacole în aer liber, lansări de lampioane etc.

În Bucureşti, la invitaţia Preşedintelui Crucii Roșii Române, Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Margareta a României, angajaţi, voluntari şi parteneri ai Crucii Roșii Române vor marca acest eveniment la Palatul Elisabeta.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!