Educație

Deputatul Liliana Ciobanu cere ministrului Educaţiei să coreleze numărul locurilor din facultăţi cu necesităţile de pe piaţa muncii

liliana ciobanuDeputatul Liliana Ciobanu cere ministrului Educaţiei să coreleze numărul locurilor din facultăţi cu necesităţile de pe piaţa muncii 

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Sorin Câmpeanu, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. De către: Deputat independent de Giurgiu, Liliana Ciobanu.

Obiectul întrebării: Situaţia îngrijorătoare a absolvenţilor facultăţilor din România.

Stimate domnule ministru,

Aţi recunoscut public, zilele trecute, faptul că este nevoie de o nouă Lege a educaţiei naţionale, respectiv o reconsiderare a actelor normative existente în domeniul învăţământului, având în vedere multiplele situaţii de blocaj şi de situaţii depăşite de realitate existente în prezent. O astfel de ipostază necesar a fi rezolvată, atât în opinia mea, cât şi a părinţilor tinerilor care urmează cursurile învăţământului universitar, este pătrunderea extrem de dificilă a absolvenţilor facultăţilor din România pe piaţa muncii. An de an, există foarte mulţi tineri care termină studiile universitare, unii dintre ei fiind chiar şefi de promoţie, care nu reuşesc pur şi simplu să îşi găsească un loc de muncă în ţară conform pregătirii lor. Motivele acestei situaţii ingrate sunt numeroase, fiind generate în unele cazuri în special de numărul mare al practicanţilor unor meserii de succes, iar în altele din cauza cerinţelor angajatorilor privind experienţa în domeniu.

        Consider că problema amintită se poate ameliora printr-o colaborare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, comunicare de pe urma căreia să se stabilească la nivel naţional în mod clar cerinţele existente pe piaţa muncii, şi ulterior, în funcţie de necesităţi, să fie alocate numărul optim de locuri din facultăţi. Spre exemplu, sunt sute de absolvenţi ai facultăţilor de arte, cinematografie, regie, teatru, etc., precum şi alte specializări culturale, care îngroaşă în fiecare vară numărul şomerilor din ţară. În acelaşi timp, în astfel de domenii există numeroase persoane ieşite la pensie, care lucrează încă sub formă de colaborare, ocupând locurile ce ar putea reveni tinerilor absolvenţi. Nu sunt adepta plecării forţate a pensionarilor din toate domeniile de activitate, departe de mine acest lucru, însă cred că trebuie să găsim soluţii pentru ca tinerilor să li se ofere o şansă, atât pentru a se integra în muncă, cât şi de a-şi construi un viitor.

        Luând în considerare argumentele prezentate, vă întreb respectuos domnule ministru ce soluţii aveţi pentru corectarea situaţiei expuse şi ce strategie are Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în vederea oferirii posibilităţii tinerilor absolvenţi de facultate de a obţine un loc de muncă, conform pregătirii lor?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Giurgiu,

Liliana CIOBANU

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!