Actualitate

Deputatul PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu solicită decontarea navetei cadrelor didactice de către Consiliile Locale

liliana cioanuCOMUNICAT DE PRESĂ

 Deputatul PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu solicită decontarea navetei cadrelor didactice de către Consiliile Locale

 ÎNTREBARE

 Adresată: Domnului Ministru Sorin Câmpeanu, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

De către: Deputat independent de Giurgiu, Liliana Ciobanu.

Obiectul întrebării: Imposibilitatea decontării navetei cadrelor didactice de către Consiliile Locale.

Stimate domnule ministru,   

       Sindicatele din învăţământ şi Consiliile Locale aşteaptă din partea Guvernului să urgenteze aprobarea normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământ, pentru a putea astfel să fie decontată plata acestor drepturi. Astfel, în urma unui Acordului semnat toamna trecută între Guvern şi federaţiile sindicale din învăţământ s-a ajuns la adoptarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, în care se stipulează „obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a cuprinde în bugetul local sumele destinate decontării cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul”. Deşi am ajuns la jumătatea anului 2015, Guvernul încă nu a emis Hotărârea de Guvern de aprobare a normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat. În aceste condiţii, cadrele didactice sunt în pragul revoltei, neprimindu-şi de luni bune sumele restante, deja cheltuite pentru naveta la şi de la locul de muncă, şi, de asemenea, Consiliile Locale nu pot deconta aceşti bani în lipsa normelor metodologice respective.

       Dreptul personalului didactic de a beneficia de decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport în comun, de către administraţia locală, a fost reglementat încă din anul 1997, prin articolul 104 alineatul 3 din Legea 128 privind Statutul personalului didactic: „Personalului didactic titular din mediul rural, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul didactic, i se vor deconta de către administraţia locală cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, la şi de la locul de muncă”.

       Având în vedere aceste realităţi, vă întreb cu respect:

  1. Când va emite Guvernul Hotărârea cuprinzând normele metodologice care să permită decontarea navetei cadrelor didactice de către Consiliile Locale?
  2. Care este cuantumul datoriilor acumulate astfel de stat, prin neplata acestor sume, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Giurgiu?
  3. Aveţi în intenţie suplimentarea bugetelor locale pentru a permite decontarea acestor abonamente de navetă a cadrelor didactice?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Giurgiu,

Liliana CIOBANU

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!