Actualitate Cultură La zi Social

Dezvoltarea legăturilor culturale transfrontaliere. Acord de colaborare între Muzeul județean “Teohari Antonescu” Giurgiu, Muzeul Regional de Istorie din Ruse și Euroregiunea “Danubius”

În spiritul dezvoltării și lărgirii relațiilor de colaborare pe linia cercetării științifice, a cunoașterii și valorificării patrimoniului cultural, la Giurgiu am fost martori miercuri, 7 februarie a.c., la semnarea unui acord de colaborare între Muzeul județean “Teohari Antonescu” Giurgiu, Muzeul Regional de Istorie din Ruse și Asociația Euroregiunea “Danubius”, înţelegere care vizează dezvoltarea legăturilor culturale transfrontaliere.

În calitatea sa de gazdă, Ionel Muscalu, directorul Muzeului județean “Teohari Antonescu” Giurgiu a subliniat: “Ne dorim ca relația noastră să nu fie una formală, ci una cât se poate de lucrativă. Până acum, nu a existat un parteneriat oficial între muzeele noastre, deşi avem atâtea lucruri ce ne unesc”. Ionel Muscalu spune că Dunărea nu va fi un obstacol fiindcă, de-a lungul anilor, locuitorii din Giurgiu si Ruse au avut o istorie comună şi conlucrarea stabilită acum va duce la implementarea unor proiecte comune.
„Mulţumesc pentru această mâna întinsă, care demonstrează importanţa pe care o acordaţi acestei colaborări. Este un început de nou augur, iar prin acţiuni comune, vom încerca să punem în valoare moştenirea comună de pe ambele maluri ale Dunării. Să arătăm tuturor că Giurgiu şi Ruse sunt parteneri importanţi la nivel european”, a declarat prof. dr. Nikolay Nenov, directorul Muzeului Regional de Istorie din Ruse.
Directorul Asociaţiei Euroregiunea “Danubius” Giurgiu, Lili Ganceva, a fost emoţionată de acest moment, însă a dat garanţii că va fi o colaborare de succes, dacă ne referim la oamenii din cele două muzee, buni profesionisti, dar şi la conlucrarea dintre managerul muzeului Ionel Muscalu şi muzeograful Emil Păunescu, fost director al muzeului giurgiuvean.
Astfel, prin acest acord au fost stabilite acţiunile ce se vor realiza în comun. O primă activitate va fi  în luna martie, printr-o expoziţie dedicată Mărţişorului şi Zilei Internaţionale a Femeii. Va urma expoziţia organizată de ziua orasului, cu fotografiile colegului jurnalist Vasile Arcanu,  expoziţie pe care şi-o doresc şi cei de la muzeul din Ruse. “A fost unul dintre punctele negociate cu Lili, să organizăm un vernisaj şi la Ruse”, a spus Ionel Muscalu.
Colaborare dintre cele două muzee şi Asociatia Euroregiunea “Danubius”  se va concretiza şi pe plan ştiinţific şi cercetare.

M. M.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!