Actualitate

DIICOT a săltat 27 de persoane, după 32 de percheziții: 13 județe au fost împânzite de mascați

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Vâlcea, efectuează 51 de percheziții, pe raza a 8 județe și a municipiului București, pentru destructurarea unei grupări infracționale bănuite de cauzarea unui prejudiciu de 3.000.000 de euro.  
La data de 22 noiembrie a.c., Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, cu suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, efectuează 51 de percheziții pe raza județelor Vâlcea, Mureș, Bacău, Argeș, Olt, Ilfov, Giurgiu, Suceava și în municipiul București la persoane bănuite de fraude informatice și spălare de bani.
Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada mai 2017 – noiembrie 2018, ar fi constituit cinci grupuri infracționale care ar fi procurat acte de identitate falsificate, emise de diferite țări din Europa. Ulterior, s-ar fi deplasat în Italia, Spania și alte state unde, folosind documentele falsificate, care conțineau datele reale sau false ale altor persoane și fotografiile membrilor grupării, ar fi obținut credite de la mai multe bănci.
Din activitatea infracțională a rezultat un prejudiciu de 3.000.000 de euro, 500 de persoane fiind vătămate.
În urma perchezițiilor, polițiștii vor pune în aplicare 93 de mandate de aducere.
Descinderile au avut loc în Vâlcea, Mureş, Bacău, Argeş, Olt, Ilfov, Giurgiu, Suceava şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar penal vizând destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Identităţi furate
Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu primăvara anului 2017, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea au acţionat cinci grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani.
Activitatea infracţională a grupărilor, care au colaborat şi s-au sprijinit reciproc, a determinat implicarea în activitatea ilicită a cel puţin 93 de suspecţi, care au avut diferite roluri şi au avut ca scop controlarea unor fluxuri financiare formate dintr-un număr total de 200 conturi deschise în România şi alte nouă ţări din Europa, precum şi din Mexic. Pe de altă parte, fluxurile financiare au fost utilizate pentru a frauda prin intermediul sistemelor informatice utilizând multiple moduri de operare un număr de cel puţin 500 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind estimat la suma de trei milioane de euro. Împricinaţii ar fi procurat acte de identitate false, emise de diferite autorităţi europene, după care s-au deplasat în Italia, Spania şi alte state unde, folosind documentele falsificate, care conţineau datele reale ori false ale unor persoane, precum şi fotografii ale membrilor grupării, ar fi obţinut credite de la mai multe bănci.
Organizaţi pe paliere
Aşa cum se desprinde din descrierea activităţii infracţionale a fiecărei grupări, procurorii DIICOT au descoperit un tipar anume de organizare a acestora în general pe trei paliere. Astfel, primul palier era format din membrii grupării cu rol de coordonator al activităţii infracţionale. Sarcina lor era de a obţine, prin diferite modalităţi, datele unor conturi bancare deschise în diferite ţări pe care le-au pus la dispoziţia autorilor fraudelor, pentru a le folosi la comiterea infracţiunilor. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii acestui palier aveau rolul de a transfera şi, ulterior, retrage banii şi după oprirea unui procent de aproape 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, retrimiteau sumele de bani către membrii palierului superior.
Adică palierului 2, format din autorii efectivi ai fraudelor, care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce acestea erau transferate şi retrase. În fine, palierul 3 era alcătuit din suspecţii care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi alte ţări, pe care apoi le-au pus la dispoziţia grupării în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora.
Toţi cei 93 de suspecţi au fost conduşi la sediul DIICOT Vâlcea în vederea audierii. La acţiunea de azi au participat poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Argeş, Ilfov, Mureş, Dâmboviţa, Mehedinţi, Vaslui, Timiş, Giurgiu, Călăraşi, Olt şi Bacău, precum şi efective ale inspectoratelor de jandarmi Vâlcea şi Argeş şi ale Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!