Actualitate Anunțuri

Direcția Agricola Județeana Giurgiu – COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere declarațiile și acuzațiile lansate în spațiul public în cadrul unei recente emisiuni de televiziune, pe un post central, conducerea Direcției Agricole Județene Giurgiu face următoarele precizări:
Apreciem că este necesar să se cunoască aspectele privind formele si structurile de asociere in domeniul agricol, valorificarea producției prin astfel de structuri asociative organizate, bineinteles si informarea corecta a producatorilor privind posibilitatea de a valorifica marfa în cadrul unui astfel de grup de producatori (asociație, structură asociativă) .
Menționăm că la nivelul județului Giurgiu există structuri asociative și grupuri de producători in domeniul agricol, functionale si bine organizate.
In judetul Giurgiu sunt multe depozite de legume fructe si cereale autorizate, care preiau marfa de la membrii înscriși în aceste structuri, tocmai în ideea de a le permite să valorifice prin grup, să aibă, conform cererii și ofertei din piata, posibilitatea incheierii unui plan de producție si de cultura .
Existența a șase depozite de legume fructe pe raza localitatii Colibași, încă patru pe raza localitatii Vărăști , precum și structuri asociative functionale, conform specificului zonei /localitatii, face posibila valorificarea productiilor obtinute si cu pierderi cat se poate de mici.

Este bine de știut acest aspect, pentru a nu se crea confuzii.
În privința activitatilor de verificare și control si a personalului care desfasoara aceste activitati, apreciem că trebuie clarificată informația iar datele să fie prezentate corect, DAJ Giurgiu nu are competente in prelevarea de frunze si nici nu a facut controlul prezentat in spatiul public din cadrul emisiunii de televiziune.
În momentul în care nu există garanții că aceste controale au fost făcute de reprezentanți ai Direcției Agricole Județene Giurgiu, este necesară o minimă verificare în plus. Astfel, conform afirmației lansate în spațiul public, la data de 12.07.2021 ar fi fost efectuat un asemenea control, la un fermier din Colibași, fără a se face o mai amplă documentare cu privire la acest aspect.
În aceste condiții, este necesară precizarea că aceste afirmații sunt false, întrucât Direcția Agricolă Județeană Giurgiu nu are competență și nici nu a efectuat un asemenea control la acest fermier.
Este necesară, de asemenea, explicarea acestui aspect, întrucât trebuie eliminate orice fel de speculații și confuzii ce pot deteriora informarea corectă a cetățenilor și, implicit, a fermierilor, prin asemenea acuzații denigratoare și false.
DAJ Giurgiu are toată deschiderea către situațiile în care se pot consilia și asigura, din punct de vedere, producătorii, noi nu intervenim în relația comerciant-producător, întrucât nu avem competențe în acest sens.
În momentul în care au existat cereri către DAJ Giurgiu pentru consultanță, pentru consiliere, noi am oferit fără tăgadă aceste servicii, dovada fiind structurile asociative care au și sprijinul nostru pentru a fi la curent cu toate actele normative în vigoare referitoare la aceste aspecte.
În schimb, pentru evitarea riscurilor de a rămâne cu producția nevalorificată, din pricina faptului că nu se produce sistematic si pentru că un fermier nu este asociat unui grup despre care s-a făcut vorbire, este imperios necesară înscrierea fermierilor în orice tip de structuri asociative, indiferent de denumirea sau forma de asociere a acestora.
În concluzie, apreciem faptul că afirmațiile din spațiul public sunt un simplu accident, un caz singular, care sperăm că nu se va repeta, și nu se va generaliza.
Apreciem că nu este cazul să fie implicată instituția într-o răfuială ce nu are nicio legătură cu situația de fapt, mai ales că, repetăm Direcția Agricolă Județeană Giurgiu nu are atribuții de control precum cel prezentat de fermierul giurgiuvean în cazul emisiunii televizate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!