Actualitate Cultură Economic La zi Pixu' corect Politic Social

Dumitru Beianu își propune proiecte ambitioase pentru urmatorul mandat: ADMINISTRAȚIE &TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ

Dumitru Beianu își propune proiecte ambitioase pentru urmatorul mandat: fie că vorbim despre mult-așteptatele rețele de gaze naturale în mediul rural, reabilitarea integrală a Spitalului Județean de Urgență sau cadastrul general al județului, vorbim despre proiecte vitale în domeniile care afectează profund viața de zi cu zi și, deopotrivă, oferă speranța unui viitor prosper pentru toți giurgiuvenii!

In articolul de faţă, vom vorbi despre ADMINISTRAȚIE &TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ:

O misiune ingrată a ordonatorului principal de credite, într-o instituţie publică, este repartizarea corespondenţei. Realizată personal sau prin persoană desemnată, această măsură a activităţii într-o instituţie publică trebuie adaptat la soluţii moderne acordate de digitalizarea administraţiei. Consiliul Județean Giurgiu a mai depus, în 2009, un astfel de proiect şi va fi redepus altul privind achiziţionarea unui sistem informatic care să conţină softul complex care să permită ca fiecare document care intră în instituţie să fie monitorizat până ajunge la persoana potrivită, să existe un control al redactării răspunsului sau acţiunii cerute, respectarea unui termen stabilit pentru soluţionare, coordonarea programată a mai multor structuri în cazuri necesare, transmiterea soluţiei, evaluarea eventualului feed-back. În completare, componenta hard a sistemului reprezintă un număr suficient de terminale care să permită gestionarea cu succes a unui număr mare de operaţiuni, fără riscul unor blocaje sau pierderi ale etapelor din program.

În mod suplimentar, dat fiind interesul manifestat de opinia publică în ceea ce priveşte modalităţile de utilizare a banilor publici, motivat de lipsa unor investiţii dorite, creşterea taxelor şi impozitelor locale, dar şi suspiciunile legate de eficienţa unor cheltuieli impun transparenţa suplimentară în zona contractelor pe bani publici. Dacă acum există obligativitatea autorităţilor să folosească SICAP (Sistemul Informatic Conlucrativ pentru Achiziţii Publice) pentru raportarea procedurilor, este interesant că un simplu cetăţean, plătitor de taxe şi impozite, nu are acces la aceste date. Or, în era informatizării şi comunicării în on-line, accesul oricărei persoane interesate la date legate de contracte publice reprezintă o necesitate. O secţiune a programului va cuprinde date concludente despre toate contractele în derulare, ca modalitate suplimentară de informare.

La polul opus, riscurile reale pe care trebuie să le asume un funcţionar al Consiliului Județean Giurgiu, mai ales dacă participă la implementarea unor proiecte cu finanţare europeană, a crescut semnificativ în ultimii ani. Pentru a încuraja implicarea şi preocuparea reală de a găsi soluţii în situaţii afectate de legislaţia incoerentă, este obligatoriu să fie identificată o societate de asigurări şi un model de contract prin care să fie disponibilă o asigurare profesională pentru angajaţii care lucrează cu fonduri europene.  În acest mod, în situaţia apariţiei unor corecţii imputabile instituţiei, fără identificarea vreunei culpe de natură penală, să fie protejaţi cei fără de care veşnica prioritate „absorbţia fondurilor europene” ar rămâne la stadiul de idee abstractă.

În alte state, obţinerea unei autorizaţii de construire presupune depunerea seturilor de documentaţii la o singură instituţie, în cazul nostru Consiliul Județean Giurgiu, eventual în format electronic, care, prin proceduri asumate prin sistemul informatic amintit transmite solicitările necesare la alte instituţii avizatoare, urmăreşte derularea etapelor, reprezintă persoana interesată în relaţiile cu respectivele instituţii avizatoare şi urgentează obţinerea autorizaţiei, ca modalitate simplă de a demonstra că interesul pentru firmele care creează locuri de muncă este considerat o reală prioritate. După o perioadă de adaptare şi rutinare în acest nou cadru, modificarea propusă va fi extinsă şi la nivelul persoanelor fizice care, prin plata taxelor şi impozitelor, completează fondul destinat  salariilor din sistemului bugetar. Pentru buna desfăşurare a activităţii administrative pe întreg teritoriul judeţului şi pentru a scurta timpul alocat de cetăţeni în relaţia cu Consiliul Județean, se va deschide un Birou de Transfer Date, în zona de nord a judeţului, pentru a prelua probleme şi documente ce trebuie să ajungă, pentru soluţionare, la sediul din mun. Giurgiu al Consiliului Județean.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică trebuie să fie dotată cu mijloc de deplasare şi structură logistică necesară pentru a completa activitatea de poliţie, a corija eventuale inadvertenţe în activitatea forţelor de ordine sau a reprezenta interfaţa permanentă necesară între comunităţile locale şi aceasta. Extinderea aşteptată a administraţiei dinspre birou spre comunitate, în perspectiva abordării concrete a unor probleme ce trenează de ani de zile pe agenda publică nu poate ocoli două probleme:
– infracţionalitatea ridicată, în special în mediul rural, care poate fi combătută prin finanţarea, cu fonduri europene, a unui Centru de Comandă construit în parteneriat cu IGP care să beneficieze de un sistem de monitorizare video a tuturor U.A.T.-urilor din judeţ;
– nerespectarea regulilor în zona plajelor neamenajate de la Dunăre, situaţii ce generează an de an tragedii, poate fi atenuată prin înfiinţarea unui serviciu specializat de intervenţie pe fluviu, a cărui finanţare să cuprindă un punct de comandă pe Dunăre, mijloace de intervenţie rapidă şi dotări specifice pentru angajaţii care vor desfăşura activităţi de salvare.

Pentru buna informare şi pentru a primi cel mai pertinent răspuns din partea comunităţii, am propus deja, în spaţiul public, o modificare privind finanţarea presei locale, în scopul susţinerii, din zona media, a transparenţei şi monitorizării de către oameni calificaţi. Cred că nevoia imperioasă de presă neangajată politic, care să poată informa, dar mai ales critica obiectiv orice derapaj, poate fi asigurată în mod transparent.

Votează Dumitru Beianu – Președinte Consiliul Județean Giurgiu

*Comandat de PNL Giurgiu, CUI mandatar financiar 21200012

https://recladim-giurgiu.webflow.io/administratie-transparenta-decizionala

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!