Actualitate

DUPĂ NOI… POTOPUL!

daniel-constantinAşa au acţionat în ultimele zile de mandat unii miniştri ai defunctului Guvern Ponta. Este vorba de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin care a spus că din 17 noiembrie se plăteşte avansul din subvenţia pe suprafaţă. Bucuria oamenilor a fost de scurtă durată, însă. După ce a fost deja greu încercat de seceta din vară, fermierul a mai primit o lovitură, în plină campanie agricolă  de toamnă. Mult promisul avans din subvenţia pe suprafaţă întârzie şi nu se ştie momentan când sau dacă se va mai plăti în această lună.

Cum s-a ajuns aici? E simplu: vinerea trecută, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, declara într-o conferinţă de presă că, de pe 17 noiembrie, APIA începe autorizarea la plată pentru avansul din subvenţia pe suprafaţă. Tot atunci, Constantin spunea că avansul va fi de 70 la sută din cuantumul subvenţiei pe suprafaţă, nu de 50 la sută, cum se vehiculase până la acel moment. Nu puţini au fost fermierii care s-au bucurat de aşa o veste şi s-au grăbit să îşi planifice deja cheltuirea celor 53 de euro la hectar, plătiţi la cursul de schimb al BNR din 30 septembrie. Din păcate, banii promişi s-ar putea să nu vină la timp.

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu spune acum că nu există momentan garanţii privind plata „în siguranţă” a acestor avansuri prin intermediul APIA, către fermieri. Motivul l-ar reprezenta un soft cu care lucrează APIA. Irimescu a mai declarat şi că primul lucru pe care îl va face din funcţia de ministru al Agriculturii va fi să ceară un audit intern la APIA. Şi că banii de avans ai fermierilor vor veni, dar abia după soluţionarea problemelor pe care le acuză la APIA.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!