La zi

Expoziţie la Bucureşti cu ocazia Zilei Bulgariei

Municipiul Bucureşti a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, un eveniment menit să demonstreze, o dată în plus, legatura strânsă între români şi bulgari, între giurgiuveni şi vecinii din Ruse. O expoziţie foto vernisată vineri, 2 martie, la Palatul Şuţu, a reunit zeci de personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Dunării, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor din Giurgiu şi Ruse.

Maiestuosul Palat Şuţu, actualmente Muzeul Municipiului Bucureşti, a găzduit vernisajul expoziţiei „Dunărea – fluviul Europei”, cu fotografii aparţinând a doi pictori bulgari. Au fost expuse zeci de imagini spectaculoase din oraşele străbătute de Dunăre. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Bulgariei, sărbătorită pe 3 martie.

Potrivit celor care au făcut posibilă manifestarea culturală, a devenit deja o tradiţie ca Ziua Bulgariei să fie marcată şi în Capitala României, astfel de expoziţii fiind organizate în Bucureşti încă de acum un deceniu.

„Avem deja o tradiţie ca, la fiecare astfel de sărbătoare, să organizăm expoziţii, în fiecare an, aici, la Muzeul municipiului Bucureşti, şi am respectat această tradiţie şi anul acesta”, a spus directorul Asociaţiei Euroregiunea „Danubius”, Lili Ganceva, care le-a mulţumit tuturor celor ce au făcut posibil evenimentul.

„Este o mare onoare pentru noi de a ne afla în această clădire măreaţă, din centrul Bucureştiului. Mulţumesc tuturor pentru ajutor, mai ales directorului Muzeului, domnul Ioniţă”, a spus şi unul dintre artiştii care şi-a expus fotografiile, Nikolai Gancev.

Organizatorii expoziţiei din Capitală au fost Asociaţia Euroregiunea Danubius şi Ambasada Bulgariei la Bucureşti.

„În numele colegilor mei de la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti şi din partea mea, personal, vreau să urez succes expoziţiei, care vine ca încă o dovadă a dezvoltării relaţiilor culturale între cele două state”, a spus Aleksandar Filipov, însărcinat cu afaceri în cadrul Ambasadei Bulgariei.

Având în vedere excelenta colaborare pe mai multe planuri între autorităţile din Giurgiu şi cele din Ruse, a fost invitat să participe la vernisajul expoziţiei şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.

„Dacă are cineva, cumva, rezerve faţă de relaţiile existente deja între România şi Bulgaria, între popoarele celor două ţări, îl invităm în judeţul Giurgiu şi în regiunea Ruse, unde am reuşit, în ultimii ani, să stabilim relaţii de colaborare excelente. Avem, de altfel, rezultate excelente la toate capitolele, iar pentru cei interesaţi mai degrabă de cifre şi de recorduri riguroase, avem cea mai mare sumă accesată în acest parteneriat pe Programul Transfrontalier de Cooperare România-Bulgaria”, a spus Dumitru Beianu.

„După părerea mea, această expoziţie va fi un mare succes, fiind deja o dovadă a relaţiilor culturale româno-bulgare, mai ales în contextul în care poporul român a făcut foarte multe pentru eliberarea statului bulgar de sub Imperiul Otoman”, a declarat şi prefectul districtului Ruse, Stefco Burgiev.

La rândul său, viceprimarul oraşului Ruse, Daniela Silkova’s, a transmis tuturor celor prezenţi mesajul de „La mulţi ani” al primarului oraşului bulgar amintit, Plamen Stoilov.

Tablourile expoziţiei reprezintă doar o parte din cele 500 de astfel de imagini având ca temă Dunărea, fotografii adunate într-un volum cu acelaşi titlu, lansat în urmă cu o lună, la Ruse.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!