Economic

FMI recunoaşte că a greşit

După mai mulţi ani în care a insistat asupra beneficiilor austerităţii în combaterea efectelor economice, Fondul Monetar Internaţional recunoaşte, fie şi indirect, că este posibil să se fi înşelat şi face primii paşi înapoi.

Într-un raport publicat pe site-ul FMI, economistul şef al Fondului, Olivier Blanchard, recunoaşte pentru prima dată eroarea comisă de organismul internaţional atunci când a recomandat guvernelor europene ajustări fără să prevadă că austeritatea va afecta grav creşterea economică. În raport se subestimează în mod semnificativ creşterea şomajului şi scăderea cererii interne odată cu consolidarea fiscală.

Presa de specialitate este de părere că acest raport autocritic ar putea semnala o schimbare în studiile Fondului atunci când va formula recomandări pentru menţinerea ajustărilor în unele ţări europene. Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat marţi, 8 ianuarie, continuarea politicilor prudente ale băncii centrale şi menţinerea dobânzii de politică monetară.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!