Actualitate La zi

Potrivit G4media.ro: Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, vizat într-un un dosar penal pentru suspiciuni de falsificare a deconturilor în Fondul de Dezvoltare și Investiții

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, vizat într-un un dosar penal pentru suspiciuni de falsificare a deconturilor în Fondul de Dezvoltare și Investiții

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, este vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Ghizdeanu a fost citat azi la parchet pentru a fi pus sub acuzare.

E vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Națională de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu.

Miercuri, în județul Olt au avut loc mai multe percheziții în acest dosar, potrivit publicației Concret în Olt. Procurorii au ridicat documente legate de licitațiile pentru lucrări de infrastructură finanțate din FDI, lucrări câștigate în opt localități beneficiare de o singură firmă – SC Old & New Construct SRL. Firma este deținută de Livia Elena Ungureanu și administrată de Mircea Ungureanu, potrivit portalului Confidas.

Ce este FDI. Noul instrument numit Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a fost lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă la acel moment de Ion Ghizdeanu și care era subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.

Sursa articolului – G4media.rohttps://www.g4media.ro/surse-ion-ghizdeanu-vizat-de-un-dosar-penal-pentru-suspiciuni-de-falsificare-a-deconturilor-in-fondul-de-dezvoltare-si-investitii-pusculita-pentru-baroni-inventata-de-dragnea-si-v.html?fbclid=IwAR3LDqK9pvTu_oUrp2u-5NR2HEClYgNXzX7nQTmsO5g_ndanN3G6yAONgXs

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!