Social

Giurgiuvenii, măcinaţi de cancer şi boli de inimă

bolnav

În timp ce autorităţile vorbesc despre cardul de sănătate şi obligativitatea acestuia, statisticile oficiale arată că giurgiuvenii sunt din ce în ce mai bolnavi. Bolile inimii, dar şi cancerul fac ravagii printre locuitorii judeţului. Cel puţin aşa reiese din statisticile consumurilor de medicamente în luna decembrie a anului trecut. 

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a întocmit şi postat pe siteul propriu mai multe topuri ale consumurilor în luna decembrie 2014, în funcţie de mai multe criterii. Într-un prim astfel de top au fost reunite cele mai consumate medicamente în ultima lună a anului trecut şi, analizând lista celor 10 medicamente, se constată clar că giurgiuvenii suferă, în mare parte, de boli ale sistemului cardiovascular.

Asta pentru că 7 din cele 10 medicamente cuprinse în acest top sunt pentru tratarea afecţiunilor sistemului cardiovascular. Pe primul loc în acest top se clasează METROPOLOLUM, un medicament din care, numai în decembrie, au fost prescrise circa 360.000 de bucăţi. Pe lista celor mai consumate medicamente mai apar două produse pentru bolile sistemului digestiv, dar şi un medicament pentru sistemul nervos.

Un alt top al consumurilor realizat de CAS este cel al medicilor giurgiuveni, în funcţie de contracte. Aici, primul loc este ocupat de doctorul Florin Onisim, singurul oncolog din judeţ, care înregistrează o valoare de consum de circa 3 miliarde de lei vechi, însă suma nu este mare, ştiute fiind costurile ridicate ale tratamentului pentru cancer.

Locul al doilea al acestui top este ocupat de doctoriţa Ludmila Feghiu, specialist în medicina internă, cu un consum de aproape 1,5 miliarde lei vechi, în timp ce un surprinzător loc trei îi revine prsihiatrului Silviu Ştefănescu. De altfel, pe lista celor 10 medici giurgiuveni cu cele mai mari contracte se află trei specialişti în medicină internă, doi psihiatri, doi medici de familie, dar şi singurul diabetolog din judeţ.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!