Actualitate Educație La zi

În atenția părinților! Înscrierile în clasa pregătitoare, încep din luna martie

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare vor debuta în luna martie și se vor derula după noi reguli, potrivit proiectului de metodologie şi calendarului publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Procedura de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare va fi stabilită de fiecare Inspectorat Școlar Județean, și nu de școli, asa cum prevedea inițial metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2020.

Pregătirile pentru înscrierea în clasa pregătitoare vor începe pe 24 februarie, cu afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus. Pentru o bună informare a părinților, va fi afișat numărul claselor pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există la nivelul unitatii, precum și pe site-ul inspectoratului școlar.

Înscrierile pentru prima etapă la clasa pregătitoare au loc în perioada 4-23 martie, cand părinţii sau reprezentanţii legali vor completa cererile online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. Conform metodologiei, conducerile unităților de învățământ și ale inspectoratelor școlare se asigură că programul de completare-validare a cererilor-tip de înscriere în învățământul primar este adaptat solicitărilor părinților. În vederea evitării aglomerației, scolile asigură inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinților pentru completarea și/sau validarea respectivelor cereri. Ordinea în care se programează telefonic nu presupune crearea unei liste de preînscriere sau de acordare a unei priorități la înscriere.

În același timp, se va ţine cont şi ca efectivul maxim să fie de 25 de elevi la clasă. Inspectoratul școlar poate decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul anterior. Se poate reconfigura circumscripţia și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din discriminarea pe criteriul mediului de rezidență.
De asemenea, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări, inspectoratele școlare pot decide extinderea activității acestora în alte scoli care au spații disponibile.

Distribuirea elevilor la clasă se va face printr-un algoritm de tip alfabetic – ordonarea alfabetică și distribuirea pe clase în funcție de poziția candidatului și de numărul de clase existente.

Conform metodologiei Ministerului Educaţiei, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv, au obligația de a-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
În clasa pregătitoare din învățământul special și învățământul special integrat sunt înscriși copii cu cerințe educaționale speciale, care împlinesc vârsta de opt ani până la data începerii anului școlar.

La nivelul județului și municipiului Giurgiu, după cum a declarat pentru Informația de Giurgiu inspectorul general scolar al IȘJ, prof. Adelina Sîrbu, toate școlile sunt pregătite pentru a primi copii în clasa pregătitoare. Vorbim de 124 de școli în județ și 10 în municipiu, în care se estimează că vor fi 127, respectiv, 22 de clase pregătitoare. Referitor la numărul de copii preconizat a se înscrie, acesta depășește cifra de 2.300. În cazul în care va exista un număr mai mare de solicitări, unitatea de învățământ va depune o cerere către Consiliul de Administrație al IȘJ Giurgiu, în vederea aprobarea unei noi clase.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!