
Guvernul britanic a publicat recent noul sistem de migrație pe puncte, conceput după modelul australian, care va permite țării să preia ”controlul deplin al granițelor pentru prima dată în ultimele decenii”, așa cum au promis electoratului oficialii de la Londra. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Noul sistem britanic de migrație prevede clar că granițele vor fi închise pentru lucrătorii necalificați, ceea ce înseamnă sfârșitul migrației instalatorilor polonezi sau a constructorilor români, care ajungeau până acum aici fără ofertă de job. Nici migranții care nu vorbesc limba engleză nu vor mai fi acceptați.
De asemenea, orice migrant care va ajunge în Marea Britanie va trebui să aibă o ofertă de job, cu un salariu de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an.
Dreptul artiștilor, sportivilor și al cântăreților de a intra în Regatul Unit pentru spectacole, competiții sau audiții va fi menținut.
Pentru a combate fenomenul muncitorilor non-UE, care încearcă să păcălească sistemul folosind acte furate, la graniță nu vor mai fi acceptate cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia.
Așa cum era de așteptat, sistemul de migrație britanic a fost criticat din start de liderii din industrie, care au avertizat asupra consecințelor ”dezastruoase” din economie, cu pierderi de locuri de muncă și închideri de firme. Măsurile au fost contestate și de liderii angajaților din domeniul sanitar, care au subliniat, la rândul lor, că blocarea migrației va afecta serios si activitatea din spitale. În ciuda tuturor acestor avertismente, Guvernul britanic susține că este obligat să ofere Brexit-ul cerut de electorat.
În acest fel, sistemul britanic de migrație va închide granițele pentru mulți români, care, în ultimii ani, au devenit cea mai numeroasă comunitatedin Regatul Unit. Potrivit datelor Ambasadei, în Marea Britanie trăiesc în jur de 600.000 de cetățeni romani.