Actualitate Anunțuri

Incendii și asistență SMURD în ultimele ore

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, misiunile acestora au vizat, în principal:
⦁ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 10 situații
⦁ stingerea a cinci incendii, în următoarele localități:
⦁ Stănești – a ars un cuib de barză aflat în vârful unui stâlp de electricitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incediului a fost scurtcircuitul.
⦁ Valea Plopilor – au ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată și deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu o autospecială de stingere.
⦁ Prundu – au ars aproximativ 300 mp de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere.
⦁ Găujani – au ars aproximativ 200 mp de vegetație uscată în spatele unei curți. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere.
⦁ Hotarele – au ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată și mărăciniș. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere.
Cauza probabilă de producere a incendiilor de vegetație uscată a fost focul deschis în spații deschise.
Informare preventivă
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
⦁ Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
⦁ Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.
Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!