Actualitate

Incendiu izbucnit la o casă din localitatea Joița

Astăzi, în jurul orei 09:10, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință, în localitatea Joița.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj Smurd.
Aceștia au constatat că incendiul se manifesta generalizat la o bucătărie și au acționat astfel încât flăcările să nu se extindă.
La fața locului, echipajul Smurd a acordat îngrijiri medicale unei persoane, în vârstă de aproximativ 40 ani, căreia i s-a făcut rău din cauza acestui eveniment.
În urma incendiului, au ars acoperișul bucătăriei pe o suprafață de aproximativ 40 mp, pereții acesteia, electrocasnice (cuptor cu microunde, frigidere, ladă frigorifică, mașină de spălat), centrala termică, mobilier, două uși.
Cauza probabilă a incendiului: scurtcircuit (mașina de spălat conectată la o priză defectă).

Informare preventivă: cum să preveniţi un incendiu de natură electrică

 1. Verificaţi instalaţia electrică!
  Atunci când vă mutaţi într-un imobil, este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică. La o instalaţie veche există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.
 2. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
  În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.
 3. Nu suprasolicitaţi o priză!
  Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
 4. Marcaţi fiecare priză!
  Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V) precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.
  Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.
 5. Folosiţi aparatele corespunzător!
  Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.
  Nu insistaţi să încarcaţi bateria unui telefon cu un încărcător care devine fierbinte în câteva minute.
  În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.
 6. Nu improvizaţi!
  Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!