Actualitate

Închisorile noastre, la limita demnităţii umane

robertcazanciucinchisoareanueste-1425575043”Foarte mulţi oameni care se află astăzi într-o situaţie dificilă au avut ocazia – ani de-a rândul – să facă ceva pentru sistem. Nu au făcut nimic. Astăzi, aceştia constată că închisoarea nu-i hotel.”

Astfel şi-a început conferinţa de presă susţinută ieri, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Cu o nuanţă clară de ironie – care aduce a justiţie divină -, s-a referit la sistemul nostru de penitenciare, cele care ar trebui modernizate şi aduse la standarde europene.

Cazanciuc a precizat, cum era şi de aşteptat, de altfel, că închisoarea din România este, astăzi, orice, numai hotel nu.

”Închisoarea în România de astăzi, nu numai că nu este hotel, dar de cele mai multe ori se poziţionează la limita demnităţii umane. Nu este o noutate. În 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că am văzut aproape toate închisorile din România. Ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 încoace nu s-a schimbat absolut nimic. Pe de altă parte, România, în momentul de faţă, nu îşi permite efortul financiar imens necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent câtă voinţă ar avea clasa politică. Gândiţi-vă că avem peste 10.000 de locuri deficit, locuri pe care nu le putem acoperi peste noapte, chiar dacă am avea banii necesari mâine.

Să scoatem penitenciarele aflate în centrul oraşului în afara oraşului iarăşi nu este posibil peste noapte. Singura formulă pe care am identificat-o pentru a face ceva pe fond, în acest moment, este o finanţare europeană. Administraţia penitenciarelor face ce poate, cu un buget crescut an de an, e adevărat, nu cu foarte mult, dar numai pe soluţii punctuale.

Pentru a construi noi penitenciare şi a le moderniza pe cele existente la standarde europene, România ar avea nevoie de cel puţin un miliard de euro.”, a concluzionat Robert Cazanciuc.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!