Actualitate Social

Maria Madalina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: ”Problema salariilor asistenților personali trebuie tranșată.

Maria Madalina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: ”Problema salariilor asistenților personali trebuie tranșată.

Aveți în imaginea de mai jos, un extras din BUGETUL NAȚIONAL pe anul 2019 și, respectiv pe anul 2020. Așa cum știți, în anul 2019, Guvernul a alocat ZERO lei pentru salariile asistenților personali și pentru îndemnizațiile de însoțitor pentru gradul GRAV, lăsând în sarcina autorităților locale plata acestor cheltuieli. În anul 2020, această problemă a fost ÎNDREPTATĂ. De la Bugetul de Stat a fost alocată suma SOLICITATĂ de autoritățile locale. Adică de fiecare primărie în parte.

CUM SE ALOCĂ BANII DE LA BUGETUL DE STAT PENTRU ASISTENȚII PERSONALI

”Cât cer, atât primesc”

1. Fiecare primărie din țară realizează o estimare a necesarului de bani pentru plata salariilor asistenților personali și a îndemnizațiilor pentru însoțitori în funcție de numărul de beneficiari din localitate, la finalul fiecărui an sau la fiecare rectificare bugetară.

2. Primăria transmite bugetul estimat solicitat Direcției de Finanțe Publice Locale, care centralizează datele din tot județul și le transmite Ministerului de Finanțe.

3. Ministerul de Finanțe centralizează toate solicitările primăriilor și alocă bugetul necesar.Faptul că anumite primării NU plătesc salariile asistenților persoanli și îndemnizațiile poate avea legătură strict cu ESTIMAREA DEFECTUASĂ a bugetului necesar sau cu managementul îndoielnic al primăriilor.Nici Ministerul Muncii, nici ANDPDCA nu sunt parte a acestui proces, iar primăriile sunt direct răspunzătoare pentru felul în care esteimează bugetul necesar și cum cheltuiesc banii.I

ată și baza legală:Legea 448/2006, Art. 40. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.

–CE PUTEȚI FACE

Asistenții personali, cărora nu li s-au plătit salariile, pot face sesizare la AJPIS și, conform legii, acesta poate sancționa primăria pentru neîndeplinirea obligațiilor.

Primăriile, conform legii se pot adresa Direcțiilor de Finațe Publice Locale pentru a solicita alocarea sumelor necesare.-

-Afirmația ”Guvernul NU dă bani” nu este numai FALSĂ, dar ea reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială reală în subiect de campanie electorală și să ascundă, în cel mai bun caz, INEFICIENȚA, ca să nu spun altceva.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!