Cultură

”Matei copil miner” s-a impus la Pesaro

mateiCinematografia românească continuă să producă filme ce sunt instant recompensate peste hotare. Ultimul celebrat se numeşte ”Matei copil miner”, film regizat de către Alexandra Gulea şi care a câştigat marele premiu al Festivalului de la Pesaro. Ediţia cu nr. 49 a avut loc în perioada 24-30 iunie.

Marele Premiu ”Lino Micciche” a fost atribuit realizării româneşti de către un juriu care şi-a argumentat decizia prin următoarele cuvinte: ”Un film care face dovada unei priviri puternice şi libere, capabilă să cerceteze cu lejeritate şi profunzime raportul dintre spaţiul vital şi destinul uman. O dramaturgie matură şi sensibilă.”

Bref, filmul este portretul unui copil din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care trăieşte cu bunicul (Remus Mărginean), fost miner, într-un bloc din Uricani. Părinţii lui Matei au plecat în Italia, în căutarea unui loc de muncă. După un conflict cu colegii de şcoală, în urma căruia este exmatriculat, Matei porneşte pe un drum iniţiatic ce îl va aduce în Capitală, drum ce va coincide cu pierderea inocenţei copilăriei şi prematura maturizare a unei  adolescenţe – practic – substituite.

”Matei copil miner”, coproducţie româno-germano-franceză, îl are ca producător pe Thomas Ciulei, şi va rula în cinematografele noastre începând cu luna septembrie a anului curent.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!