Actualitate Economic La zi Sport

Ministrul agriculturii a vizitat solariile din Colibaşi! El a fost primit de primarul Constantin Stoica

A venit  la Colibaşi miercuri, 15 martie, pentru a-i cunoaşte pe membrii Cooperativei Agricole BIOPROD Colibaşi, cea care a fost înfiinţată recent. Astfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, însoţit de primarul din Colibaşi, Constantin Stoica, a vizitat pe trei dintre producătorii înscrişi în programul de susţinere pentru tomate cultivate în spaţii protejate. Din cele peste 800 de cereri înregistrate la Direcţia Agricolă, mai mult de jumătate sunt din comuna Colibaşi, semn clar că aici cultivarea tomatelor e mai mult decât o tradiţie! Este o pasiune! În localitatea Colibași sunt solarii pe o suprafață de patru sute de hectare şi acesta a fost unul din multele motive pentru care legumicultorii de aici au fost de acord să se organizeze într-o asociație, o cooperativă. Astfel, ei îşi vor putea valorifica marfa mai uşor şi vor avea şi profit.
Însoţit de consilieri şi directori din minister, de primarul Constantin Stoica, de directori de deconcentrate, ministrul agriculturii a venit la Colibaşi, undea mersc la trei dintre producătorii care au depus cereri pentru tomate.
S-a oprit la unul dintre solariile în care lucrează o familie întreagă – familia Mihalache! De la bunici şi până la cele două nepoate, Denisa, absolventă a facultăţii de agronomie şi Roxana, studentă, tot la agronomie.
În solarul de peste două mii de metri, pe o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi erau deja cultivate răsadurile de roşii, unele plante aveau boboci de floare, semn că producţia va fi una frumoasă şi, mai mult, gata pentru a fi valorificată la începutul lunii mai.
„Avem cultivate roșii olandeze în solarii pentru că rodesc mai din timp și rezistă la frigul de afară, dar avem și soiuri românești. Acest solar în care ne aflăm are o suprafață de 2.600 de metri, dar în total, familia noastră, are peste un hectar de solarii. Intenționăm să producem mai mult de cinci tone de roșii pe ciclu și avem contracte cu hipermarketuri din București. Cu subvenția de 3.000 euro la o suprafață de 1.000 de metri pătrați cultivată vrem să investim în continuare pentru achiziționarea unei centrale de încălzire în solarii pentru că acum am plantat roșiile pe patru martie, dar dacă aveam încălzire, acestea erau plantate mai din timp”, a explicat Denisa, subliniind că se va înscrie şi în asociaţia legumicultorilor fiindcă ştie că astfel interesele lor vor fi mai bine reprezentate.
Chiar şi mesajul ministrului Petre Daea, a fost unul de susţinere al formelor asociative. Acesta a declarat, printre altele: “Organizați-vă ca să vă puteți valorifica producția, este mesajul meu către producătorii de tomate cultivate în spații protejate. În momentul în care am început să facem acest program, care sprijină producătorii de tomate în spații protejate, au fost o serie întreagă de păreri că nu o să se împlinească, dar experiența de o viață, știința agricolă și lucratul cu oamenii m-au îndemnat să plec la fața locului și așa am ajuns la Colibași, județul Giurgiu. Le-am explicat legumicultorilor ce înseamnă acest program și mi-au spus că se apucă de treabă. Şi au făcut-o! Ceea ce nu poate decât să ne bucure”.
Bucuros de vizita ministrului în comuna pe care o păstoreşte de peste patru mandate,  şi mândru, în acelaşi timp, de constenii săi, primarul comunei Colibaşi, Constantin Stoica,  a precizat: “Domnul ministru a venit aici să discutăm despre sprijinul pentru tomate 2017, un sprijin de trei mii de euro pe mia de metri pătrați de cultură de tomate în spații protejate și să discutăm despre o cooperativă care s-a înființat aici, cooperativă care acum are șase membri, dar sper să ajungă la câteva sute de membri, adică producătorii din comună și din comunele învecinat. Avem nevoie de spații de depozitare și făbricuțe, linii de producție pentru procesarea legumelor pentru că, la ora actuală, facem 70 la sută din muncă pentru 30 la sută din prețul produsului și astfel o să facem tot lanțul de la producție până la ambalarea și vânzarea în supermarketuri și o să punem plus-valoare produselor noastre”.
Ministrul s-a oprit apoi la gospodăria pe care o vizitase nu cu mult timp în urmă, când a mers la Colibași, în județul Giurgiu, şi le-a explicat legumicultorilor ce înseamnă acest program și convinşi de beneficiile unui asemenea program au spus că se apucă de treabă. Şi aşa au făcut! Solariile erau pline cu de toate, de la salată, ridichi, verdeţuri, răsaduri şi până la varză sau gulii!
A urmat apoi deplasarea la locaţia unde este cooperativa şi unde se va construi un spaţiu de depozitare, locaţie ce va fi gata în toamnă – aşa a declarat primarul Constantin Stoica, locaţie necesară pentru producătorii de legume din zonă, aici urmând a se crea şi noi linii de producție pentru procesarea legumelor.
Şi la finalul vizitei din Colibaşi, delegaţia condusă de ministru Daea s-a oprit la un al treilea producător de legume, care a accesat şi el programul lansat la nivel naţional şi care îi ajută pe cei care cultivă roşii în solarii.

Mariana Mitroi

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!