Pompierii giurgiuveni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
În ultimele ore, misiunile acestora au vizat, în principal:
⦁ stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Vânătorii Mari
Incendiul a avut loc ieri după-amiază. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și o cisternă de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Vânătorii Mici. Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta violent la acoperișul casei și în două camere și au acționat pentru localizarea și stingerea acestuia.
În incendiu au ars acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 35 mp, mobilierul din două camere și electrocasnice. Cel mai pobabil incendiul a fost provocat de un scurtcircuit (cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată).
⦁ stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din localitatea Hulubești
Incendiul a avut loc azi-noapte, în jurul orei 03:15. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că ardea funinginea din interiorul coșului de fum, grinzile și astereala din jurul acestuia și au acționat pentru răcirea zonei de ardere, astfel încât pagubele să fie limitate.
Cel mai probabil incendiul a fost provocat de coșul de fum necurățat corespunzător.
⦁ acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 11 situații
⦁ informarea cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în municipiul și județul Giurgiu.
Informare preventivă
Pentru a preveni incendiile, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
La coșurile de fum:
⦁ coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni;
⦁ în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
⦁ coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
La instalația electrică:
⦁ efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
⦁ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
⦁ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
⦁ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţile atunci când sunt uzate;
⦁ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
⦁ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current;
⦁ alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză;
⦁ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
⦁ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
Compartimentul Informare și Relații Publice