Actualitate

Moșii de vară sau Sâmbătă Morților

Moșii de vară 2018 sau Sâmbătă Morților de dinaintea Rusaliilor este o sărbătoare dedicată pentru pomenirea morților. Această sărbătoare nu are o data fixă. În 2018, potrivit calendarului ortododox, moșii de vară sunt sărbătoriți pe 26 mai.
Mosii de vara preced sarbatoarea populara a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Pasti, atunci cand Biserica sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh. La Mosii de vara se da de pomana pentru sufletele celor morti, iar pomana era data indeosebi in vase de lut speciale, folosite numai cu aceasta ocazie, numite si mosoaice. Sarbatorile Mosilor exprima un anume tip de intrepatrundere intre lumea celor vii, „lumea cu dor“, si lumea de dincolo, „lumea fara dor“, granita dintre cele doua lumi fiind, in conceptia inaintasilor nostri, extrem de permeabila, conform celor precizate de etnograful Marcel Lutic. La Rusalii, la 50 de zile dupa Pasti, se incheie ciclul sarbatorilor pascale.
Se spune ca incepand din Joia Mare din Saptamana Patimilor si pana la Rusalii, cerul, raiul si iadul sunt deschise. In acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viata vesnica au calatorit libere prin locurile unde au trait. In Sambata Mosilor de vara, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie sa se reintoarca in lumea de dincolo si sa-i paraseasca pe cei dragi. De aceea, credinta crestina spune ca este bine ca sufletele celor adormiti sa se intoarca linistite in mormintele din care au plecat si sa se impace cu aceasta situatie. Astfel, rudele celor comemorati trebuie sa le faca pomeni in aceasta zi.
Se dau de pomana cani, umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere, iar toarta acestora se impodobeste cu flori de tei si cu buchete de cirese. Din vremuri indepartate, la sarbatoarea Mosilor de Vara se implinesc ritualuri speciale, care incep chiar in dimineata Sambetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserica, pentru binecuvantare : coliva, colaci, vin si cirese.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!