La zi

Muncim pe flori de vânt

De ziua muncii este interesant de aflat cam cum este plătit românul în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni din blocul european, cetăţeni, care va să zică, colegi de uniune…

În prima lună a anului curent, românii au câştigat 9,72 lei pe oră, respectiv 2,2 euro. Ei bine, media salariului orar în UE este de… 12 euro, adică de vreo şase ori mai mare.

Altfel, dacă munceşti în Norvegia sau Danemarca, primeşti aproximativ 25 de euro pe oră, adică plata pe o zi a unui român care ar începe munca la 8 dimineaţa şi ar termina-o la 7 seara. După o zi normală de lucru de 8 ore, un român câştigă salariul pe care l-ar încasa pentru numai o oră de lucru în Belgia, Irlanda sau Finlanda.

Cel mai prost plătiţi angajaţi români primesc pe 5,1 lei pe oră (în hoteluri şi restaurante), 5,9 lei în producţia de încălţăminte sau 6 lei în industria alimentară. Câştigurile acestora variază între 1,1 şi 1,4 euro pe oră. După o oră de muncă, aceştia îşi pot permite o băutură răcoritoare la 2 litri, în timp ce un danez îşi poate permite o cursă aeriană low-cost Copenhaga-Bucureşti.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!