Actualitate

NEREGULI MARI. Inspectorii de la ITM, DSP, DSV și Protecția Consumatorilor Giurgiu au verificat condițiile de funcționare ale firmei de catering din Giurgiu ce asigură hrana asistaților din căminele DGASPC Giurgiu

Inspectorii de la ITM, DSP, DSV și Protecția Consumatorilor Giurgiu au verificat condițiile de funcționare ale firmei de catering din Giurgiu ce asigură hrana asistaților din căminele DGASPC Giurgiu (instituție aflată în subordinea Consiliului Județean).

Ce au găsit aici întrece orice imaginație, iar dovada o reprezintă chiar comunicatul de presă emis de DSP Giurgiu în urma controlului, document pe care vi-l prezentăm, integral, mai jos:

„COMUNICAT DE PRESĂ

În conformitate cu Ordinul Prefectural nr.136 /21.02.2020, DSP Giurgiu a participat în data de 21.02.2020 la acțiunea comună de verificare a normelor igienico – sanitare privind pregătirea alimentelor pentru căminele de bătrâni și copii. Comisia a fost formată din reprezentanții Instituției Prefectului Județ Giurgiu, Inspectoratului Teritorial de Muncă Giurgiu, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, și Comisarului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu.

A fost controlată unitatea cu profil de catering din Giurgiu, str. Bucuresti, punct de lucru care aparține de SC MARADONA SRL, cu sediul în București, str. Cetatea Poenari, nr. 66, sect. 4.

În cadrul acțiunii de control au fost verificate condițiile de funcționare ale unității și s-au constat următoarele:

– nu s-au prezentat: Registrul Unic de Control, actele societății, inclusiv certificatul constatator al punctului de lucru cu codurile CAEN conform cărora își desfășoară activitatea;

– unitatea era racordată la instalația de apă curentă și canalizare a municipiului Giurgiu, iar apa caldă se obținea prin centrală proprie;

– nu exista circuit funcțional corespunzător al alimentelor privind recepția, depozitarea, prelucrarea, prepararea și livrarea produsului finit;

– chiuvetele, mesele de inox și blaturile din bucătărie nu erau marcate pentru operațiunile la care sunt folosite;

– vasele și ustensilele folosite în procesul de preparare nu se dezinfectau, iar unele ustensile erau degradate;

– nu există spațiu pentru dezghețarea produselor congelate. La data controlului au fost găsite recipiente conținând carne tocată și navete cu pungi de pipote depozitate direct pe paviment atât pe holul de trecere de la depozit la spațiul de preparare, cât și în spațiul de preparare alimente;

– în bucătărie erau depozitate navete cu pâine și mai multe pungi cu alimente, care urmau sa fie distribuite beneficiarilor, iar în unele pungi erau alimente perisabile (lapte) care aveau temperatura de păstrare recomandată de producător de 2 – 4 grade Celsius;

– în camera frigorifică existau depozitate în saci de plastic, carne tocată, pulpe și chiftele gata preparate, fără date de proveniență, data producerii și data de expirare;

– sifonul de pardoseală din camera frigorifică nu era dotat cu grătar și clopot;

– graficele pentru monitorizarea temperaturii din spațiile frigorifice nu erau completate la zi;

– hrana care urma sa fie distribuită beneficiarilor pentru ziua de astăzi  era depozitată în casolete de inox acoperite cu folie de aluminiu, în depozitul de alimente direct pe paviment, lângă sacii de cartofi;

– unitatea nu avea în dotare substanțe dezinfectante pentru dezinfecția vaselor și ustensilelor folosite în bucătărie;

– personalul din unitate nu avea echipament de protecție complet, nu s-au prezentat documente privind controlul medical la angajare și periodic de medicina muncii, precum și cursuri de igienă;

– nu s-a prezentat dovada efectuării operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare;

În urma controlului s-a dispus transmiterea documentelor neprezentate la data controlului, cât și măsuri și termene de remediere a deficiențelor constatate.

Pentru neregulile constate din punct de vedere al normelor de igienă, unitatea se sancționează conform HG nr. 857/2011 cu amenda contravențională 10.000 lei.”

De ce s-a ajuns în această situație de-a dreptul strigătoare la cer? Pentru că societatea în cauză este condusă de un cunoscut și controversat primar PSD din județul Giurgiu, Marin Mototolea, de la Valea Dragului, un apropiat al „cuplului” Bădălău – Mina, care este, de altfel, implicat și în celebrul dosar al permiselor de la Giurgiu, pentru care se află chiar în arest la domiciliu.

Se pare că asta nu l-a împiedicat pe Mototolea să-și conducă, în continuare, afacerile, inclusiv pe cea de transport persoane din județul Giurgiu, că doar se bucura „din plin” de protecția baronului Niculae Bădălău și a finului său, Marian Mina.

Mai mult sau, mai degrabă, mai rău decât atât, licitația pentru cateringul la căminele DGASPC din județ a fost organizată chiar de Consiliul județean, condus de Mina, la celelalte firme competitoare descinse tocmai atunci controale „în forță” din partea ANPC, instituție aflată în subordinea Ministerului Economiei, condus, la acea vreme, de nimeni altul decât de Niculae Bădălău.

T. N.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!