Actualitate

Norii s-au mai risipit în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu

Veşti bune pentru sistemul sanitar giurgiuvean. Datorită demersurilor făcute de Consiliul Judeţean, cu sprijinul a doi demnitari, Ministerul Sănătăţii a decis recent suplimentarea numărului de paturi la nivelul judeţului nostru.

Potrivit unui comunicat de presă transmis recent de conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, timp de doi ani consecutivi, numărul de paturi din spitalele judeţului Giurgiu a fost redus cu 26%, ajungându-se la o medie de 2,1 paturi la mia de locuitori, în timp ce media naţională se situează la peste 6, iar cea europeană la peste 5. Întrucât această măsură, luată de Ministerul Sănătăţii, însemna afectarea serviciilor medicale oferite populaţiei prin supraaglomerarea unor secţii şi, mai ales, prin reducerea fondurilor primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru rezolvarea situaţiei, conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu a trimis memorii primului ministru, ministrului Sănătăţii, preşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, parlamentarilor PDL şi chiar liderului de la Giurgiu a partidului de guvernământ, Marin Anton.

Conform comunicatului de presă al CJ Giurgiu, singurii care au făcut mai mult decât să răspundă în scris memoriilor au fost Victor Boiangiu şi Rodica Nassar. Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, ne-a declarat că în urma unei întruniri pe care a avut-o cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, în aceeaşi zi a fost emis un nou ordin, prin care era decisă suplimentarea numărului de paturi cu 56 la nivelul întregului judeţ.

„Prin urmare, numărul de paturi de la Spitalul Judeţean din Giurgiu, cel mai afectat de diminuările succesive din anii precedenţi, a ajuns la 414, ceea ce înseamnă şi o recalculare a contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a precizat Beianu.

În mai multe rânduri, de la decizia iniţială a Ministerului Sănătăţii de a reduce şi în 2012 numărul de paturi, Dumitru Beianu a avertizat că din cauza fondurilor tot mai mici primite, unitatea medicală ar putea intra în faliment.

„Fac precizarea că termenul nu era nici întâmplător şi nici exagerat. Dacă ar fi rămas situaţia de la începutul anului, ar fi fost într-adevăr o situaţie extrem de gravă pentru Spitalul Judeţean şi pentru întreg sistemul sanitar. Iată că s-a revenit, printr-un alt ordin, asupra unuia precedent, care, în mod normal, nu prea se modifică. Probabil şi cei de la Ministerul Sănătăţii au înţeles că nu putem noi, din Giurgiu, să avem cele mai puţine paturi comparativ cu orice oraş european, şi chiar mult mai puţin faţă de ce au celelalte judeţe din România, şi s-a considerat în mod rezonabil că se poate acorda această suplimentare”, a mai spus edilul.

În acelaşi timp, Dumitru Beianu ne-a mai spus că au fost finalizate negocierile între conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu privire la valoarea contractului pentru 2012. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că deşi suma obţinută nu este suficientă, în opinia managerului unităţii medicale de la Giurgiu poate fi considerată acceptabilă în condiţiile crizei economice actuale.

Imagistica, aproape gata

Totodată, Dumitru Beianu a anunţat recent că noua secţie de imagistică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu va fi inaugurată cel mai probabil la sfârşitul acestei luni. „În perioada imediat următoare, la sfârşitul lunii februarie, cu aproximaţie, va fi dată în folosinţă secţia de investigaţii, unde vor fi funcţionale aparatul RMN şi tomograful computerizat. Am folosit întâlnirea cu ministrul Ridli să îl invit la inaugurarea acestei secţii, pe dumnealui şi chiar pe toţi cei care, cred eu, au avut un rol fericit în ceea ce priveşte cazul cu suplimentarea numărului de paturi la Spitalul Judeţean”, a zis Beianu.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că a fost obţinută amânarea procedurii de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, pentru a putea fi duse la bun sfârşit toate proiectele de reabilitare şi de modernizare a unităţii medicale giurgiuvene.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!