Economic

Nu vom ajunge niciodată la nivelul de trai din vest

nivel-de-trai4-300x148Deşi s-a recuperat o bună parte din decalajul faţă de ţările europene din vest, statele din fostul bloc sovietic sunt încă foarte departe de nivelul de trai al occidentalilor. Conform Financial Times, încetinirea reformelor, cel mai probabil, le va împiedica să ajungă vreodată la acest nivel.

După cum bine ne amintim, după prăbuşirea Pactului de la Varşovia, în 1991, speranţa estului s-a bazat pe ideea preconcepută, şi total naivă, că Occidentul va face totul pentru ţările din fosta arie de dominaţie a URSS. De parcă o egalizare a veniturilor ar fi fost vreodată teză în doctrina capitalismului.

Oricum, este de semnalat că unele state precum Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Polonia, ba chiar Ungaria au recuperat, într-adevăr, din ecartul pe care îl aveau în spatele vestului, aici nemaiputându-se vorbi de sărăcie în adevăratul sens al cuvântului.

Revenind la zilele noastre, specialiştii Raiffeisen Research prognozează, pentru 2014 şi 2015, o încetinire a creşterii economice în Europa Centrală şi de Est, cuplată cu o revenire la creştere solidă în Vest. Bunăoară, în 2015, specialiştii consideră că Germania va înregistra o creştere economică de 2,5%, în contextul creşterii cu 2% în zona euro.

Una peste alta, cel mai mare obstacol în calea reformelor în fostele ţări socialiste este reprezentat de voinţa liderilor locali care nu vor să renunţe la confortul cu care s-au obişnuit în fostul regim.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!