La zi

O MAI MARE IMPLICARE!

liliana ciobanuDeputatul PSRO Liliana Ciobanu solicită recuperarea prejudiciilor suferite de statul român din cauza infracţiunilor de corupţie

Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, solicitând o mai mare implicare a autorităţilor abilitate în recuperarea prejudiciilor suferite de statul român în urma infracţiunilor de corupţie dovedite.

În documentul oficial trimis conducerii Ministerului Justiţiei, parlamentarul giurgiuvean a amintit că România a fost somată public de către Banca Mondială pentru lentoarea cu care se desfăşoară procesul de recuperare a prejudiciilor aduse statului de către oamenii de afaceri şi de exponenţi politici arestaţi pentru fapte de corupţie. „În cadrul Forumul Investitorilor Străini, desfăşurat recent la Bucureşti, reprezentantul Băncii Mondiale, Ismail Radwan, a subliniat incorectitudinea realităţii din România, conform căreia condamnaţii sunt eliberaţi după o scurtă perioadă privativă de libertate, un an sau mai puţin, în unele cazuri, după care continuă să se bucure de banii câştigaţi ilegal”, a declarat Liliana Ciobanu. Aceasta a citat spusele înaltului responsabil al Băncii Mondiale, care s-a exprimat astfel: „Este grozav că persoanele corupte sunt băgate la închisoare, dar mai trebuie să şi recuperaţi banii pe care acei oameni i-au furat. Problema este că nu aveţi nicio instituţie care să facă asta. Bunurile furate trebuie confiscate şi recuperate, iar banii oamenilor trebuie recuperaţi. Politicienii şi oamenii de afaceri corupţi sunt arestaţi, dar ies după un an sau doi şi se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public”.

       Deputatul PSRO a avut câteva întrebări punctuale, la care aşteaptă răspuns din partea lui Robert Cazanciuc: „1. Ce sumă totală are de recuperat statul român în urma hotărârilor definitive ale instanţelor de judecată în dosarele de corupţie?;

  1. Care este procentul de recuperare a prejudiciilor suferite de statul român în ultimii cinci ani din cauza infracţiunilor de corupţie?; 3. Care este strategia Guvernului României în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei privind confiscarea averilor ilicite, în aşa fel încât banii sustraşi de la stat să fie recuperaţi?”.

„Acest avertisment este unul extrem de serios, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui organism mondial recunoscut atât pentru probitatea profesională, cât şi pentru rapoartele convingătoare prezentate întregii lumi. În România, toată lumea vorbeşte, pe bună dreptate, despre ineficienţa luptei anticorupţie. Degeaba avem nume sonore arestate sau condamnate, dacă statul rămâne cu paguba, iar cei dovediţi a fi încălcat legea se pot bucura în continuare de banii furaţi”, a conchis deputatul Liliana Ciobanu.

Biroul de Presă al deputatului PSRO de Giurgiu Liliana CIOBANU, 28 octombrie 2015

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!