La zi

O nouă reformă agrară. Cumpărarea pământului este condiţionată de cultivarea sa

reforma-agraraMăsurile aflate în aceste zile pe agenda de lucru a Executivului oferă premisele unor schimbări radicale în modul de dobândire a terenurilor agricole. Astfel, setul de reguli pentru achiziţionarea terenurilor aflate în extravilan introduce un nou principiu în agricultură: cumpărarea pământului este condiţionată de cultivarea sa.

Pe de altă parte, persoana fizică interesată de cumpărarea pământului trebuie să facă dovada faptului că are cunoştinţe în domeniul agricol. Nu în ultimul rând, respectivul cumpărător trebuie să probeze că a întreprins activităţi agricole pentru o perioadă de minimum 5 ani.

În cadrul aceluiaşi proiect de lege – pentru că de aşa ceva avem parte – se stabileşte că persoanele fizice nu pot deţine mai mult de 100 ha de teren agricol.

Mai trebuie menţionat că Ministerul Agriculturii a propus şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Această instituţie va avea ca principală atribuţie supravegherea tranzacţiilor terenurilor agricole în vederea respectării noii legislaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!