Politic

Obligativitatea votului nu rezonează în comunitatea europeană

Nu este prima dată când se înaintează ideea obligativităţii votului. Idee reluată zilele acestea, când mulţi dintre cetăţenii acestei ţări trăiesc temerea că Traian Băsescu şi-ar putea duce la bun sfârşit şi al doilea mandat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu 2008-2012, Dumitru Beianu, a declarat că nu ar fi cea mai fericită idee, chiar dacă, la prima vedere, nu pare o absurditate. Numai că deja ne încadrăm în câteva excepţii de la regulile îmbrăţişate de către Uniunea Europeană. Doar noi şi austriecii ne debarasăm de preşedinte prin referendum, restul bătrânului continent o face prin intermediul parlamentului. Doar noi şi letonii, de data asta, avem nevoie de 50% plus unu din voturile celor cu drept de vot pentru a decide, restul se raportează doar la cei care se prezintă la urne. Dacă am decide ca şi constituţională obligativitatea cetăţeanului de peste 18 ani de a se prezenta la urne, chiar am fi singurii din Europa.

Strict despre Traian Băsescu şi necesitatea îndepărtării acestuia, Dumitru Beianu a precizat că preşedintele suspendat, în primul rând, nu poate fi disociat de PDL. Or, când sub guvernarea formaţiunii politice pe care tu, Băsescu, ai girat-o, se închid 160 de spitale şi peste 2000 de şcoli, este imposibil să mai poţi evita deznodământul bănuit şi aşteptat de către orice român de bună credinţă.

”Ai guvernat ani de zile impunând măsuri de austeritate fără precedent fie şi într-o conjunctură excepţională – iar România, într-adevăr, nu este îndatorată peste măsură – dar rezultatele exonomice sunt subţiri, sunt eminamente nesemnificative.”, a menţionat Beianu, referindu-se la PDL şi Băsescu, binom ce trebuie declarat dispărut de pe eşicherul politic autohton. ”Guvernul Boc, monitorizat de către Băsescu, a făcut o politică din care, în final, trebuia să ne salveze UE, adică alţii. Astăzi, USL-ul, prin guvernul Ponta, ia măsuri favorabile mediului de afaceri privat şi creării locurilor de muncă astfel încât să ne salvăm singuri!”, a concluzionat Dumitru Beianu.

Virgil MOCANU      

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!