Actualitate

Petro Poroşenko, favorit la prezidenţialele din 25 mai

petro_poroshenko__011_98631400Omul de afaceri ucrainean Petro Poroşenko, considerat cel mai bogat basarabean, a anunţat vineri că va candida la alegerile prezidenţiale. Anunţul a venit aproape concomitent cu informaţia conform căreia, fostul mare pugilist Vitali Kliciko ar fi renunţat la candidatură în favoarea acestuia. Kliciko, unul dintre liderii proeminenţi ai mişcării prooccidentale din Ucraina, a anunţat 24 de ore mai târziu că renunţă la candidatură în favoarea lui Poroşenko pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai.
Petro Poroşenko este supranumit regele ciocolatei din Ucraina, datorită dominaţiei sale pe piaţa dulciurilor. Potrivit Forbes, Poroşenko – cotat cu o avere de 1,6 miliarde de dolari – ar mai avea afaceri în sectorul agricol, al construcţiilor navale, al automobilelor, dar şi în mass media.
Afaceristul a avut un rol cheie în revoluţia portocalie din 2004, a condus Banca Naţională a Ucrainei, a fost secretar al Consiliului naţional de apărare şi ministru al Afacerilor Externe, iar în 2012 a ocupat şi postul de ministru al Economiei. Are afaceri în Moldova, în special în regiunea transnistreană, şi se spune că ar deţine centrul comercial Gemeni din centrul Chişinăului.
În cel mai plauzibil scenariu, pentru funcţia supremă în Ucraina, Poroşenko se va lupta doar cu fostul premier Iulia Timoşenko, care şi-a anunţat candidatura imediat după eliberarea din închisoare.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!