Actualitate Comunicate Eveniment La zi Politic Social

Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Mironeşti nu a fost ÎNCHIS. În urma controlului efectuat, comisarii A.N.P.C. au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor de asistență socială la  o parte a corpurilor de clădire din incinta centrului

La Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Mironeşti a fost efectuat un control în data de 13 februarie 2023 de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.). Insă, deși s-au constatat anumite deficiențe, CENTRUL nu a fost ÎNCHIS, așa cum s-au “grăbit“ să afirme postacii de serviciu pe rețelele  de socializare gasind și… vinovații. Conducerile DGASPC Giurgiu si Instituția Prefectului Județului Giurgiu au venit cu lămuriri. În plus, DGASPC a pus la dispoziția mass-media imagini în susținerea declarațiilor.

PRECIZĂRI  LEGATE DE ACTIVITATEA  DE PRESTARE A SERVICIILOR DE  ASISTENȚĂ SOCIALĂ  LA  CENTRUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE MIRONEȘTI

Activitatea  de prestare a serviciilor de asistență socială la Centrul pentru persoane vârstnice Mironești, structură rezidențială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, a fost oprită  temporar în patru dintre corpurile de clădire care compun centrul.  Măsura a fost dispusă  ca urmare  a unui control efectuat în data de 13 februarie 2023 de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.).

 Controlul tematic dispus de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor  a vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorului din centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice; în urma controlului efectuat, comisarii A.N.P.C. au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor de asistență socială la  o parte a corpurilor de clădire din incinta centrului.

În data de  13 februarie 2023, după încheierea misiunii de control,  a avut loc la sediul Instituției Prefectului Giurgiu o ședință de lucru la care au fost  convocați să participe președintele Consiliului Județean Giurgiu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Giurgiu  și  Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu precum și reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ca urmare a deficiențelor constatate, a fost întocmit un plan  de măsuri care cuprinde și transferarea unora dintre beneficiarii centrului în alte locații, pentru o perioadă determinată .

Astfel, au fost inițiate deja demersuri în vederea transferării a 33 de  beneficiari de servicii sociale din Centrul Mironești în alte centre publice pentru persoane vârstnice din județul Giurgiu iar pentru 13 persoane vârstnice vor fi acordate în continuare servicii sociale în unul din pavilioanele Centrului din Mironești.

Comisarii A.N.P.C. au constatat existența unor deficiențe care țin, pe de o parte, de lipsa investițiilor și dotărilor adecvate nevoilor și pe de altă parte, în mai mică măsură, a unor disfuncționalități legate de procedurile interne sau regulamentul de organizare și funcționare. Astfel, aspecte precum existența mobilierului învechit și în parte  degradat, a unor  zone cu mucegai cauzate de existența infiltrațiilor la unii pereți, a unor zone ruginite la  cadrele metalice ale  meselor de lucru  sunt cauzate de nealocarea, în ultimii opt ani, a  fondurilor necesare  și drept urmare nerealizarea demersurilor pentru realizarea de investiții, reparații sau dotări. Pentru 13 persoane vârstnice vor fi acordate în continuare servicii sociale în unul din pavilioanele centrului ( pentru care comisarii A.N.P.C. nu au dispus oprirea activității de prestare a  serviciilor de asistență socială) iar astăzi au început deja lucrări la una dintre clădirile din incintă. Deci,  nu se pune lacătul pe poarta centrului. Am demarat deja  demersurile în vederea implementării planului de măsuri, inclusiv pentru transferarea unora dintre beneficiari în alte locații, până la remedierea deficiențelor constatate”, a declarat Gheorghe Paraschiv, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu. “ se arată în comunicatul instituției.

La Instituția Prefectului, ședință de lucru pe tema controlului efectuat de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor la Centrul pentru Persoane Vârstnice Mironești

În data de 13.02.2023, la sediul Instituției Prefectului – județul Giurgiu a avut loc o ședință de lucru pe tema controlului efectuat de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor la Centrul pentru Persoane Vârstnice Mironești, centru care aparține DGASPC Giurgiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Giurgiu.

La întâlnire au fost convocați președintele Consiliului Județean Giurgiu, domnul Dumitru Beianu, directorul DGASPC Giurgiu, domnul Gheorghe Paraschiv, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, doamna Mariana Bardă, comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, doamna Claudia Mînzînă, precum și reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care au desfășurat activitatea de control.

Au fost prezentate deficiențele constatate, planul de măsuri și implementarea acestuia, cât și relocarea beneficiarilor fiind în sarcina conducătorilor Consiliului Județean Giurgiu și DGASPC Giurgiu, care pot furniza informații în detaliu despre acest subiect“, arată Instituția Prefectului – județ Giurgiu.

ÎN LOC DE …  EPILOG

Deficiențele constatate  țin, pe de o parte, de lipsa investițiilor și dotărilor adecvate nevoilor și, pe de altă parte, în mai mică măsură, a unor disfuncționalități legate de procedurile interne sau regulamentul de organizare și funcționare. Astfel, aspecte precum existența mobilierului învechit și în parte  degradat, a unor  zone cu mucegai cauzate de existența infiltrațiilor la unii pereți, a unor zone ruginite la  cadrele metalice ale  meselor de lucru  sunt cauzate de nealocarea, în ultimii opt ani, a  fondurilor necesare  și drept urmare nerealizarea demersurilor pentru realizarea de investiții, reparații sau dotări.

Mariana Mitroi

N.R. Despre Centrul pentru persoane vârstnice Mironești și despre preocupările unora sau altora, vom reveni. Considerăm că este esențial ca giurgiuvenii să fie CORECT informați, de către oameni cu credibilitate, care pot prezenta ADEVĂRUL fără patimi și… fără interese. Fiindcă pentru aceia care nu cunosc Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Mironeşti este primul din judeţul Giurgiu, timp de câteva decenii fiind şi singurul destinat persoanelor vârstnice din judeţ, cu o activitate neîntreruptă de peste 60 de ani. Nouă chiar ne pasă de bunicii noștri, care merită un trai decent, fie în familie, fie într-un centru.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!