Actualitate

PNL şi USR susţin platforma lansată de Cioloş -"România 100"

dacian-ciolos-platforma-romania-100Platforma premierului Dacian Cioloş este lăudată, pe de-o parte, de PNL, USR şi de preşedintele Klaus Iohannis, şi criticată, pe de altă parte, de PSD şi ALDE.  Specialiştii cred că asumarea unui program electoral de către Cioloş are capacitatea de a mobiliza electoratul anti-PSD în avantajul PNL şi USR. Aproximativ 38.000 de persoane au semnat petiţia de susţinere a platformei „România la 100 de ani“ în doar 24 de ore de la lansarea acesteia de către premierul Dacian Cioloş.

PNL şi USR  sunt de acord să susţină platforma online lansată de premierul Dacian Cioloş, prin care se profilează ca potenţial contracandidat la propunerea PSD pentru ocuparea postului de premier. „Premierul Ciolos a asumat o platformă reformistă. Este firesc că PNL să adere la o viziune compatibilă cu principiile şi conduită să de pană acum. Principiile de guvernare prezentate sunt sută la sută compatibile cu ale noastre; priorităţile premierului au un grad mare de convergenţă cu cele enunţate în programul PNL“, a comentat preşedintele PNL, Alina Gorghiu. PNL va organiza, pe 5 noiembrie, chiar un miting electoral de susţinere a premierului Dacian Cioloş.

Programul lui Cioloş, care cuprinde zece principii, mai multe proiecte naţionale şi măsuri urgente care ţin de guvernare, i-a convins şi pe cei de la USR. „Este în spiritul a ceea ce a făcut de la începutul mandatului Dacian Cioloş şi în spiritul a ceea ce vrea USR. Varianta susţinerii lui Dacian Cioloş în funcţia de premier este mai mult decât probabilă, dar fără a face alianţă cu PNL, care doreşte, de asemenea, să-l susţină. Vrem să fim parte dintr-o majoritate care susţine un premier, dar nu vrem poziţii în Guvern, vom lăsa premierului libertatea de a-şi alege echipa. Dacă premierul va considera însă că un om de la noi este însă potrivit pentru o funcţie, noi nu îl vom opri. Premierul are susţinerea unei părţi importante a populaţiei care a văzut în el speranţa unei schimbări în România“, a spus preşedintele Uniunea Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, pentru „Adevărul“.
 „Este foarte bun în măsura în care PNL crede că acest guvern reprezintă valori care sunt importante şi pentru PNL“, a arătat preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat gestul lui Dacian Cioloş de a-şi asuma un program politic. „Domnul Cioloş mi-a spus că intenţionează să lanseze această platformă. Doreşte să arate că este dispus – cel puţin aşa am înţeles eu – să meargă mai departe. Este un pas bun pentru că partidele se vor putea decide sau nu să susţină această platformă. Dar este nevoie şi de alţi paşi. Este un document al domniei sale pe care l-a prezentat şi sper să fie o bază de discuţie“, a spus preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a mai spus că nu există o axă Iohannis-PNL-Cioloş, dar există o delimitare a celor care îşi doresc o clasă politică curată şi cei care se împotrivesc Justiţiei.
PMP este dispus să negocieze, dar nu înainte de data alegerilor.
Analiştii politici cred că intrarea lui Dacian Cioloş în jocul electoral avantajează, pe de-o parte, cele două partide care îl susţin, respectiv PNL şi USR.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!