Social

Pompierii giurgiuveni au început un stagiu de pregătire pentru un nou vehicul. VEZI AICI despre ce este vorba!

SAMSUNGUn nou vis devenit realitate pentru cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) „Vlaşca” Giurgiu. După ce au primit ambarcaţiunea pentru intervenţii pe apă, iată că un alt deziderat al pompierilor giurgiuveni s-a materializat şi este vorba despre un vehicul cu şenile ce poate fi folosit inclusiv în cazul unor căderi masive de zăpadă.
Şenilata a fost achiziţionată de Consiliul Judeţean Giurgiu, prin intermediul proiectului european James „Acţiuni comune pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi poluări accidentale ale apei”, implementat de instituţie în 2011 şi realizat în parteneriat cu vecinii bulgari. Utilajul a ajuns la Giurgiu în decembrie, anul trecut, iar miercuri, 8 ianuarie, a avut loc primul antrenament cu pompierii care o vor deservi.
Reprezentantul firmei distribuitoare, instructorul Nicolae Pricop a oferit, miercuri, reprezentanilor ISU şi celor de la Consiliul Judeţean- manageri de proiect, toate detaliile tehnice despre şenilată. „Este un vehicul produs în Canada, model Argo, 8X8 şi este gândit şi realizat pentru a interveni pe orice tip de teren şi pe orice tip de vreme. De la -40 de grade la plus 40 de grade, în orice fel de condiţii. El poate intra în apă, pluteşte şi înaintează, indiferent de adâncimea acestia. Vorbim de ape calme. În ape curgătoare, i se poate ataşa un motor extern, de barcă. Vehiculul are o capacitate de 6 persoane, în intervenţii pe uscat, şi 4 persoane, pe apă”, a spus Nicolae Pricop, precizând că şenilata are şi un consum redus, de circa 4 litri pe oră, în funcţie de teren şi de capacitatea de transport.19122013012
„Suntem foarte fericiţi pentru că ISU a reuşit să intre în posesia unui astfel de vehicul, acestei şenilate pe care noi ne-am dorit-o foarte mult. Cu acest vehicul putem interveni în cazuri deosebite, în situaţii extreme, cum au fost de exemplu zăpezile de acum 2 ani. Mulţumim foarte mult Consiliului Judeţean Giurgiu şi celor care s-au ocupat de acest proiect”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, locotenent Gabriela Olexiuc.
Managerul proiectului James, Despina Oprea, ne-a spus că acesta va ajunge la final chiar la sfârşitul acestei luni. „În cadrul acestui proiect, demarat în 2011, au fost achiziţionate mai multe echipamente. Printre altele, este vorba deci despre acest vehicul cu şenile, o ambarcaţiune pentru intervenţii pe apă, un sistem de alarmare a populaţiei, dar şi un centru mobil de monitorizare şi intervenţie ce trebuie să ajungă la noi în următoarele zile”, a spus Oprea.
Potrivit celor de la ISU Giurgiu, vor lucra cu şenilata 17 subofiţeri care au început, aşadar, încă de miercuri un stagiu de pregătire. De altfel, vehiculul poate fi dat în folosinţă în circa o săptămână, după ce vor fi puse la punct toate documentele cu firma distribuitoare.
În întreaga ţară, există circa 20 de astfel de vehicule.
Cătălina Sfetcu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!