Cultură

Crucea Caraiman întră în analele Guinness World Record

crucea_caraiman_in_noaptePotrivit site-ului Guinness World Record, Crucea Caraiman, monumentul istoric construit în perioada interbelică (1926-1928), a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Crucea comemorează eroii români căzuţi în Primul Război Mondial şi este situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi. Monumentul este clasat de către Ministerul Culturii în grupa A, respectiv într-o listă de ”monumente d evaloare naţională şi universală”. Este situată la altitudinea de 2291 metri, monumentul având o înălţime de 39,5 metri ce include un soclu de ciment de 8 metri. Mai concret, este amplasată în şaua masivului Bucegi, chiar pe marginea abruptului Valea Seacă. De aici şi caracterul unic în lume, atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni.
Monumentul Crucea Caraiman, zisă şi Crucea Eroilor, a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României ”întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, după cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!