Actualitate

Presedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu: "Robor la trei luni a scăzut sub 3%"

Presedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu a facut referire pe pagina sa de Facebook la Indicele ROBOR. Potrivit acestuia “Indicele ROBOR la 3 luni  a scăzut la de la 3,03% la 2,99%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Este cel mai mic nivel din luna noiembrie până în prezent. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,15% la 3,11%. Acesta este cel mai mic nivel din 10 decembrie 2019.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România.
Pentru creditele acordate de bănci clienţilor nebancari (persoane fizice, societăţi comerciale, etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, care servesc drept referinţă pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile.
Ratele românilor la bancă au scăzut în fiecare lună de guvernare #PNL. Astfel, indicele ROBOR la trei luni a fost de 3,19% la începutul anului 2020 și de 3,17% la începutul lunii februarie 2020.
În timpul guvernării PSD, indicele ROBOR a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii ani”.

***

Robor este în acest moment folosit ca indicator de referinţă în procesul de creditare pentru creditele retail contractate înainte de primăvara anului trecut, având în vedere că în 2019 a intrat în piaţă IRCC – noul indicator de referinţă folosit în stabilirea dobânzilor.

Băncile cotează Robor anticipând evoluţia inflaţiei, dar tranzacţiile realizate sunt mai reduse.

IRCC este stabilit pe baza tranzacţiilor efective realizate pe piaţa bancară, reflectând mai bine poziţiile băncilor din piaţă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat recent că inflaţia este în scădere.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!