Actualitate

Preţul corect pentru terenul unde va fi construit noul stadion al Astrei

În şedinţa din 28 aprilie a Consiliului Local al municipiului a fost aprobat, printre altele, proiectul de hotărâre privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a unui teren de circa 290.000 mp. Hotărârea a fost adoptată în urma solicitării unei firme care doreşte să construiască pe acest teren un complex sportiv ultramodern. În esenţă, este vorba despre stadionul pe care omul de afaceri Ioan Niculae, finanţatorul echipei de fotbal Astra, doreşte să îl realizeze la Giurgiu, un stadion amenajat potrivit standardelor UEFA.La baza hotărârii Consiliului Local a stat un raport de evaluare, întocmit de o firmă specializată şi autorizată în acest sens, prin care preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 1,57 euro/ mp. Cu privire la acest preţ au apărut o serie de discuţii, fiind semnalat faptul că în acelaşi raport sunt menţionate terenuri din zona respectivă, ale căror preţuri sunt de 3,5- 4 euro/ mp. În realitate nu este nicidecum vorba despre astfel de preţuri. Terenurile despre care s-a făcut vorbire reprezintă, de fapt, oferte de vânzare iar preţurile sunt cele apărute pe un site specializat în anunţuri, nu sunt preţuri ale unor tranzacţii efectuate. De asemenea, cele patru terenuri cu care s-a făcut comparaţia nu au aceleaşi caracterictici cu cel pus în discuţie. Terenul de 29 de hectare este arabil dar neproductiv şi este inundabil, fiind situat la o cotă foarte joasă.

De asemenea, secretarul municipiului Giurgiu, Petre Roşu, a explicat în conferinţa de presă din data de 3 mai, că preţul de 1,57 euro/ mp. este cel evaluat corect, aşa cum se poate constata din grila care apare în raportul de evaluare. „Din această grilă putem observa că preţurile de 4 euro sau 3,5 euro nu sunt cele de vânzare, nici măcar nu a fost vândut vreun teren cu astfel de preţuri. În grilă sunt aplicaţi coeficienţii de reducere, potrivit normelor specifice, pentru caracteristica acestor terenuri şi se ajunge la o medie de 1,5 euro/ mp., aşa cum apare şi preţul de pornire”, a arătat Petre Roşu.

Consilierii locali au aprobat în şedinţa din 28 aprilie proiectul de hotărâre şi au fost efectuate deja primele demersuri pentru organizarea licitaţiei. Petre Roşu a mai precizat că pentru o astfel de investiţie administraţia municipală avea pârghii legale să pună terenul la dispoziţie gratuit, dar investitorul şi-a exprimat intenţia de a-l cumpăra. De altfel, primarul Lucian Iliescu a făcut o astfel de precizare chiar în timpul discuţiilor din cadrul şedinţei Consiliului Local. „Pentru o astfel de investiţie puteam să acordăm terenul gratuit, este o investiţie importantă şi cu o valoare foarte mare. Investitorul ne-a spus însă că este de preferat să cumpere terenul, este dorinţa lui şi noi parcurgem etapele legale”, a spus primarul Iliescu.

Potrivit unor surse din media centrală noua bază sportivă va avea un stadion cu 12.000 de locuri, terenuri de antrenament, hotel, restaurant, spaţii comerciale. Începerea lucrărilor este prevăzută pentru vara acestui an, astfel încât baza sportivă să fie funcţională din sezonul competiţional 2012- 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!