S-au contrat degeaba în şedinţa Consiliului local pe tema proiectului de hotărâre privind aprobarea înaintării proiectului pentru înfiinţarea unei pieţe de gross de peşte! Marţi, 5 februarie, cei doi economişti, primarul Nicolae Barbu şi consilierul PNL Gheorghe Spoială, au adus tot felul de argumente cu privire la legalitatea documentului cu pricina, însă, potrivit Legii Administraţiei Publice Locale, se pare că niciunul nu are dreptate.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea înaintării proiectului pentru înfiinţarea unei pieţe de gross pentru peşte în municipiul Giurgiu are la articolul 2, următorul text, cel ce a încins de altfel spiritele în şedinţa Consiliului local: „Se aprobă disponibilitatea resurselor proprii ale Primăriei municipiului Giurgiu, în valoare de 1.612.000 de euro pentru realizarea investiţiei, până la recuperarea sumei prin programul de finanţare”.
Consilierul local PNL şi preşedinte de şedinţă Gheorghe Spoială s-a sesizat, precizând că ar fi trebuit o prevedere bugetară pentru justificarea acestor bani. Primarul Nicolae Barbu a intervenit spunând că la acest moment, nu este cazul, întrucât proiectul de hotărâre este doar unul „de principiu”. După circa jumătate de oră de argumente pro şi contra – de fiecare parte, s-a ajuns în sfârşit la un consens. Aşadar, articolul 2 a fost modificat cu precizarea că se acordă un aviz de principiu privind disponibilizarea resurselor financiare.
Problema este însă că în Legea Administraţiei Publice Locale nu există aşa ceva. Am cerut părerea pe acest subiect lui Dumitru Beianu, preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, în mandatul trecut.
„Sunt deja îngrijorat de modul în care se procedează într-un domeniu atât de important. În primul rând, în Legea 215 nu există aprobare de principiu. Asta este o găselniţă din anii anteriori, nu are rost să dezvoltăm subiectul acum. Aşadar, din start, subiectul central este abordat greşit. La fel de greşit este şi faptul că nu este nevoie de milionul acela de euro ca prevedere decât în momentul în care este semnat contractul de execuţie, cu câştigătorul licitaţiei”, a spus Dumitru Beianu.
În şedinţa de marţi, 5 februarie, primarul Nicolae Barbu a declarat că studiul de fezabilitate privind înfiinţarea pieţei de gros este deja în lucru. În acest context, Dumitru Beianu ne-a mai spus că la acest stadiu al proiectului era însă nevoie de o prevedere bugetară, obligatoriu trecută în lista de investiţii a municipiului Giurgiu, unde să fie specificat faptul că sunt alocaţi bani pentru studiul de fezabilitate.
„Pe bani europeni niciodată nu se cere în primă fază şi proiectul tehnic, ci se depune doar studiul de fezabilitate. Abia după aceea, după aprobare, se trece la realizarea proiectului tehnic. Deci, sunt prea multe carenţe, cred. Era absolut suficient ca, în această şedinţă, să fie modificată lista de investiţii a municipiului şi să apară punctual o poziţie prin care erau alocaţi bani pentru realizarea studiului de fezabilitate”, a subliniat Beianu.
Aşadar, proiectul de hotărâre aprobat marţi, 5 februarie, în şedinţa Consiliului local nu este ilegal, cât inutil şi nepotrivit, iar dacă vor exista urmări a ceea ce este evident, vă vom ţine la curent cu noutăţile.