Actualitate La zi Social

Riscul sporurilor de 1% în Sănătate încă există!

Membri organizațiilor sindicale reprezentative (este și cazul membrilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”), sunt salariații cu cel mai mic risc de pierderi procentuale, pe fondul reprezentării lor în negociere.
În condițiile în care Guvernul va menține regula limitei de 30% pentru sporuri în cazul sistemului sanitar (pentru anul 2018 sunt insuficiente măsurile luate pentru evitarea scăderii sporurilor pentru condiții de muncă), angajatorii se vor afla în situația de a reduce dramatic procentele aferente sporurilor pentru condiții de muncă (sub sancțiunea unei amenzi de până la 20.000 lei și recuperarea prejudiciului).
Întrucât legea salarizării nr. 153/2017 menționează că nivelul sporurilor se va stabili de către angajator de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar, coroborat cu prevederile art. 153 din legea nr. 62/2011 care menționează posibilitatea încheierii de acorduri între angajator și organizația sindicală, aplicabile numai membrilor de sindicat, situația devine una privilegiată pentru membri de sindicat.

Așadar, angajatorii (având de partea lor și prevederile art. 9 din Constituția României, unde se menționează explicit că ”sindicatele apără drepturile membrilor lor”, neavând astfel drept de reprezentare a salariaților ne-membri), vor apela cel mai probabil la prevederile art. 153 din legea nr. 62/2011, respectiv la negocierea cu sindicatele reprezentative, semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar, a nivelului sporurilor pentru condiții de muncă, aplicabile doar membrilor acestora, tocmai pentru a se încadra în constrângerile bugetare generate de limita de 30%.
În același timp, efectele negative ale transferului contribuțiilor – demonstrate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” încă din prima parte a anului 2017, menținându-ne poziția anti-transfer și la momentul actual – vor influența nivelul sporurilor în sistemul sanitar.
Astfel, vom avea de-a face cu scăderi ale venitului net aferent sporurilor chiar și în condițiile în care angajatorul va reduce procentul aferent acestora cu numai 9%. Spre exemplu, dacă un spor de 50% scade la 41%, iar salariul de bază crește cu 50%, din cauza transferului de contribuții venitul net aferent sporului de 41% va fi mai mic decât cel aferent sporului de 50%, chiar dacă salariul de bază la care se raportează a crescut cu 50% comparativ cu luna decembrie 2017.
Din acest motiv și nu numai Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România își menține în continuare poziția împotriva transferului contribuțiilor, ce afectează interesele salariaților din sistemul sanitar pe care-i reprezentăm.
Sursa: Sindicatul judetean Solidaritatea Sanitara Giurgiu
Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!